Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Coupon van 2,25% voor nieuwe Portugese staatsobligatie verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro

De Portugese schatkist heeft vorige week voor 3 miljard euro aan staatsobligaties uitgegeven. Die hebben een looptijd van 15 jaar en dragen een coupon van 2,25%.

De nieuwe obligatie is verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro. Het totaal bedrag aan binnengelopen orders bedroeg uiteindelijk bijna 16 miljard euro, verschillende Europese banken waren maar al te graag bereid om de lening in kwestie in portefeuille te nemen.

Uitgegeven aan 100% van de nominale waarde, bedraagt de huidige koers 100,02%. Zodoende kan het rendement berekend worden op 2,25%.

Portugal, dat in 2011 een steunplan ter waarde van 78 miljard euro ontving, is dus terug een geloofwaardige emittent van obligaties geworden.

Begin januari hielden banken en vermogensbeheerders al een stormloop op een nieuwe Portugese staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar en een coupon van 2,125%. Deze obligatie noteert momenteel in de buurt van 105%.

Begrotingsoverschot vanaf 2020?

In een omgeving van dalende rentevoeten heeft Lissabon de afgelopen jaren kunnen profiteren van de verbeterde economische omstandigheden.

De Portugese economie is vorig jaar met 2,70% gegroeid en dat was het hoogste tempo in 17 jaar. Vooral de export deed het goed, terwijl het land ook meer investeringen kon aantrekken.

De regering heeft op basis van de prestaties geleverd in 2017 de vooruitzichten voor dit jaar verhoogd tot een BBP-groei van 2,20% tot 2,30%. Voor 2019 en 2020 wordt op gelijkaardige prestaties gerekend.

De overheid rekent er bovendien op dat het land in 2020 een eerste overschot op de begroting zal kunnen laten optekenen, met een ratio schulden/BBP die zal afnemen tot 102% in 2022, tegenover de meer dan 120% die in de loop van dit jaar wordt verwacht.

Terugkeer in de categorie « Investment grade »

De verbetering van de economische situatie in het land is de ratinghuizen uiteraard niet ontgaan. In december heeft Fitch Ratings de rating voor de Portugese staatsschulden met 2 streepjes verhoogd tot « BBB », waarbij de schuldenpositie nu als solide wordt ingeschat waar die voordien als speculatief werd beschouwd.

Door de terugkeer in de categorie « Investment grade » zijn de Portugese obligaties opnieuw in het radarveld van de institutionele beleggers gekomen, want ze zijn nu terug in verschillende grote obligatie-indices opgenomen. De grote beleggers mogen geen « High Yield » obligaties in portefeuille houden.

In september had Standard & Poor’s de rating voor Portugal al opgetrokken tot « BBB- », zijnde het onderste streepje van de veilige obligaties.

Moody’s heeft nog steeds een rating « Ba1 », of de beste in de speculatieve categorie. Met daarbij een positieve outlook of bias.

Bronnen

Portugal Gains Fitch Investment Grade Rating as Debt Ratio Falls (Bloomberg.com)

Le Figaro, Portugal: excédent budgétaire en 2020?