Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Bed Bath & Beyond onder druk

De obligaties van Bed Bath & Beyond, de Amerikaanse winkelketen gespecialiseerd in meubels en accessoires voor de binnenhuisinrichting, zijn op de secundaire markt teruggevallen tot een dieptepunt. Op de beurs van Wall Street hebben de aandelen van dit bedrijf hetzelfde gedaan.

In een omgeving van meer volatiliteit zoals we die dit jaar kennen wordt de minste misstap door de markten zwaar afgestraft. Op 12 april maakte Bed Bath & Beyond prognoses bekend die onder de verwachtingen lagen en dat volstond om de beurskoers 20% lager te sturen.  

Met hoofdzetel in New Jersey verkoopt dit bedrijf een gans gamma producten voor de inrichting van het huis via een keten van winkels in de Verenigde Staten zelf, Puerto Rico en Canada. Daarnaast is Bed Bath & Beyond mede-eigenaar van een bedrijf dat winkels uitbaat in Mexico. De producten vallen, op enkele uitzonderingen na, qua prijzen in de middenklasse.

Op 12 april kondigde het management aan dat het vierde kwartaal van het boekjaar 2017-18 (dat op 3 maart werd afgesloten) een daling van de nettowinst met 27,80% tot 194 miljoen dollar te zien had gegeven. De omzet bleek met 5,20% te zijn gestegen tot 3,70 miljard dollar. De vergelijkbare omzet (winkels dan een jaar open) daalde niettemin met 0,60%.

De beleggers focusten zich vooral op de neerwaartse herziening van de prognose wat de winst per aandeel betreft. Er wordt nog gerekend op een winst per aandeel in een vork van 2-2,50 dollar, waar de consensusverwachting op 3 dollar lag. Dit verklaart de forse daling van de koers.

Daarbij dient vermeld dat, terwijl de beurs op Wall Street in de afgelopen 8 jaar alleen maar is gestegen, de waarde van het aandeel Bed Bath & Beyond zijn waarde over een periode van 5 jaar tot 1/4de van de oorspronkelijke waarde zag terugvallen.

Zoals veel Amerikaanse retailers zag ook dit bedrijf zijn marges en zijn winst in de « fysieke » winkels terugvallen als gevolg van de concurrentie van de online verkopen. De verkopen in de winkels van Bed Bath & Beyond zijn tijdens 8 van de 10 laatste kwartalen gedaald.

In een telefonische conference call kondigde CEO Steven Temares, die al 15 jaar de grote baas is van het bedrijf, een plan aan dat BB&Y moet toelaten weer aan te knopen met groei tegen het jaar 2020. Daarbij is het ook de bedoeling dat het winstpeil opnieuw verbetert. Dit moet gebeuren door van de online verkopen een betere ervaring te maken, door exclusieve producten te verkopen, door een snellere levering en door getrouwheidsprogramma’s.

De koers van de obligatie op 2044 op een dieptepunt

Op de secundaire markt is de koers van de obligatie die loopt tot 1 augustus 2044 teruggevallen tot een dieptepunt op 79% van de nominale waarde, waardoor het rendement 6,85% bedraagt.

De obligatie in kwestie heeft een rating « BBB+ » in de categorie « Investment grade » bij Standard & Poor’s. Ze is verhandelbaar in coupures van 2.000 dollar.