Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Aandelen en obligaties Valeant profiteren van goed nieuwsshow

Het Canadees farmabedrijf Valeant kwam met heel wat positief nieuws naar de beleggers: kwartaalcijfers die beter dan verwacht waren, vooruitzichten die naar boven aangepast werden en bovendien een naamsverandering. Niets dan positieve verrassingen op dinsdag.

« Voor de eerste keer sinds 2015 heeft Valeant een organische groei van het omzetcijfer laten optekenen. De omzet overtrof bovendien onze verwachtingen, vooral dankzij de inbreng van de segmenten Branded Rx en Bausch + Lomb/International », zo verklaarde CEO Joseph Papa in een persmededeling verspreid naar aanleiding van de publicatie van de cijfers.

Een autonome stijging is groei van de omzet op basis van stijgende volumes en prijzen. Externe groei is anderzijds groei gerealiseerd op basis van gedane overnames.

De omzet bereikte 2 miljard dollar in het eerste kwartaal, wat neerkomt op een autonome groei met 2% op jaarbasis. De divisies Branded Rx (de dermatologische activiteiten en de franchise gastro-intestinale Salix) en Bausch + Lomb/International (globaal wereldleider op de markt voor oogziekten) leverden de belangrijke bijdrage aan de groei met stijgingen van respectievelijk 8 en 22%.

Zonder rekening te houden met eenmalige factoren was er een winst per aandeel van 0,89 dollar en dat cijfer lag duidelijk boven de verwachting van een winst per aandeel van 0,23 dollar.

« Op basis van de sterke prestatie geleverd in het eerste kwartaal hebben we onze prognoses voor het volledige boekjaar naar boven aangepast zowel wat betreft de omzet als het bedrijfresultaat. », zo kondigde Joseph Papa aan.

Valeant rekent op een omzetcijfer in een vork tussen 8,15 en 8,35 miljard dollar, waar dat voordien een vork van 8,10 tot 8,30 miljard dollar was. Wat betreft het bedrijfsresultaat wordt nu gerekend op 3,15 tot 3,30 miljard dollar, tegenover voordien 3,05 tot 3,20 miljard dollar.

Joseph Papa, die aan het hoofd van de groep staat sinds mei 2016 als CEO, kondigde ook een naamswijziging aan, dit als bekroning van de geleverde inspanningen (afstoten van niet-kernactiviteiten, reductie van de schulden met 20%, regeling van schade-eisen). Bedoeling is uiteraard om de farmagroep een nieuwe start te bezorgen. 

Vanaf begin juli zal Valeant Bausch Health Companies Inc worden « dit vanwege de innovatieve aanpak die de naam Bausch spontaan suggereert ».

Deze cocktail van goed nieuws deed de koers van het aandeel Valeant op de beurs van Wall Street dinsdag 8,87% stijgen tot 19,77 dollar. Daardoor bedraagt de beurskapitalisatie van het bedrijf 6,90 miljard dollar.

 

Meer dan 5% rendement

Ook op de obligatiemarkt werden de kwartaalcijfers positief onthaald. Het bedrijf heeft zijn schulden sinds het begin van dit jaar met ongeveer 200 miljoen dollar afgebouwd tot 25,5677 miljard dollar. Bovendien werd ook de looptijd van de schulden verlengd. In maart werd een obligatie met een looptijd van 8 jaar en een coupon van 9,25% uitgegeven. De volgende vervaldatum van een obligatie is slechts in 2020.

De obligatie van Valeant met looptijd tot 1 november 2025 noteert momenteel aan 100,31% van de nominale waarde, waardoor het rendement op basis van een coupon van 5,50% op 5,45% berekend kan worden. De coupon wordt jaarlijks in 2 schuifjes uitbetaald, namelijk begin november en begin mei. Dat betekent dat ze nu gekocht kan worden met een beperkt aantal dagen aan verlopen intresten. Ze is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar en heeft een rating « BB- » bij Standard & Poor’s.