Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Een coupon van 3,125% voor de nieuwe obligatie GSK met looptijd van 3 jaar

De Britse farmagroep GlaxoSmithKline, beter bekend onder de naam GSK, heeft vorige week via de emissie van verschillende obligaties een bedrag van in totaal 5 miljard dollar opgehaald.

Het bedrijf ontstond in december 2000 uit de fusie van 2 Britse farmabedrijven, namelijk Glaxo Wellcome en SmithKline. De emissie heeft betrekking op 4 nieuwe obligaties met vaste rentevoet, terugbetaalbaar op 3, 5, 7 en 10 jaar. De coupons worden jaarlijks in 2 schuifjes uitbetaald. Het betreft coupons variërend van 3,125% voor die met de kortste looptijd tot en met 3,875% voor die met de langste looptijd. GlaxoSmithKline heeft ook een obligatie uitstaan met veranderlijke rentevoet en looptijd van 3 jaar.

Ze zijn telkens verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar. Het betreft senior niet-gewaarborgde obligaties die in de categorie Investment Grade thuishoren, getuige het feit dat ze bij Moody’s een rating « a2 » hebben.

Nettowinst gehalveerd in het eerste kwartaal

Enkele dagen voor de aankondiging van de emissie kwam het Britse farmabedrijf met tegenvallende kwartaalcijfers. In het eerste kwartaal van dit jaar bleek de nettowinst te zijn gehalveerd. Het nieuwe vaccin Shingrix verkocht erg goed, maar daar stond de stijging van de koers van het pond sterling tegenover. Die stijging had een negatief effect op de resultaten.

Netto was er nog een winst van 549 miljoen pond, tegenover meer dan een miljard in dezelfde periode een jaar eerder.

In een persmededeling gaf GlaxoSmithKline te kennen dat het resultaat ook nog eens negatief werd beïnvloed door een voorziening van 495 miljoen pond, dit als gevolg van een neerwaartse herziening van de waarde van de dochter gespecialiseerd in ‘copy cats’ (generieke medicijnen).

GlaxoSmithKline zag bovendien de omzet in de verslagperiode met 2% dalen tot 7,20 miljard pond. In twee divisies werd een daling van de omzet vastgesteld: geneesmiddelen (-4%) en publieke gezondheidszorg (-3%).

Anderzijds steeg de omzet in de derde divisie, te weten die van vaccinatie, met 7%, vooral dankzij het succes van vaccin Shingrix. Dit vaccin tegen zona realiseerde een omzet van 110 miljoen pond, waarmee de verwachtingen ruimschoots werden gerealiseerd.

GSK verwacht bovendien dat Shingrix bekeken over wat langere termijn het belangrijkste vaccin van het bedrijf kan worden. Dat is trouwens één van de prioriteiten van Emma Walmsley, die een jaar geleden aan het hoofd van het bedrijf kwam te staan. Zij wil op de eerste plaats de portefeuille van het bedrijf verder uitbreiden.