Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Is het moment rijp om aandelen BMW te kopen?

In een sector die grondig door elkaar wordt geschud door innovaties op het vlak van zowel technologie als milieunormen, heeft het Duitse BMW het voortouw genomen. Het bedrijf voelt zich als een vis in het water in de huidige marktomstandigheden en verwacht voor dit boekjaar nogmaals recordresultaten.

Vorig jaar liet het bedrijf al een historische recordverkoop optekenen met in totaal 2,09 miljoen verkochte wagens. Dat leverde onderaan de streep 10 miljard euro aan belastbare winst op. Maar de Duitse producent van luxewagens is hard op weg om dit jaar nog beter te doen.

Over het eerste kwartaal bereikten de verkopen opnieuw recordniveaus, vooral dankzij het succes van de Serie 1 en de SUV’s. Het gaat dus in ieder geval de goede richting uit. Maart was overigens de beste maand ooit uit de bedrijfsgeschiedenis. BMW heeft overigens ook nog de merken MINI en Rolls Royce onder zijn paraplu. De sterkste vooruitgang werd echter opgetekend in het segment elektrische voertuigen en hybrides, waar een groei met 38,30% werd opgetekend.

Op de beurs van Frankfurt staan goede resultaten echter niet synoniem voor hogere beurskoersen. Over de afgelopen 5 jaar is de koers van het aandeel BMW maar met 18% gestegen. Volgens een rondvraag gedaan door Bloomberg ligt de mediaanverwachting wat betreft de koers in komende 12 maanden op 98 euro. Dat komt neer op een stijging met 13% ten opzichte van de beurskoers van BMW op dinsdagmorgen. 10 analisten hebben een koopadvies, 15 een advies houden en 7 een verkoopadvies.

In tegenstelling tot de Duitse branchegenoten Volkswagen en Daimler (Mercedes) lijkt BMW momenteel weinig hinder te ondervinden van de handelsoorlogen waar Donald Trump mee dreigt. De Amerikaanse president wil namelijk een heffing opleggen op de import van Duitse wagens in de Verenigde Staten.

Tegen de achtergrond hiervan verklaarde een woordvoerder van het bedrijf onlangs in 2017 dat 66% van de in de VS verkochte wagens geïmporteerd waren. Het betreft meer dan 200.000 voertuigen.

Obligaties in coupures van 2.000 dollar

Wie interesse heeft in de obligaties van de groep, kan kijken naar de obligaties van BMW US Capital LLC, de dochter die belast is met financieringen in de VS. Dit filiaal haalde onlangs 3,50 miljard dollar op, gespreid over 4 obligaties.

Concreet betreft het 3 obligaties met vaste rentevoet, terugbetaalbaar in 3, 5 en 10 jaar. De coupons variëren van 3,10% voor de obligatie met de kortste looptijd tot 3,75% voor die met de langste looptijd.

De vierde obligatie, terugbetaalbaar op 4 jaar, heeft een variabele coupon. De coupures bedragen telkens 2.000 dollar.

Het bedrijf senior niet-gewaarborgde obligaties met rating « A+ » bij Standard & Poor’s in de categorie Investment Grade. Ze worden dus door S&P als obligaties van goede kwaliteit beschouwd.