Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Amerikaanse en Duitse rentevoeten stijgen, spanning ebt weg

Met het wegvallen van de spanning rond Noord-Korea en met de terugkeer van de rust in Italië (waar de euro niet in langer in vraag wordt gesteld) keren de beleggers opnieuw veilige vluchthavens zoals Duitse en Amerikaanse staatsobligaties de rug toe.

Het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligatie staat vandaag dinsdag opnieuw boven 0,50%, waar dat een week geleden nog 0,38% was. Anderzijds bedraagt het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie weer opnieuw bijna 3%.

Tevens is het rendement op de Italiaanse staatsobligatie met dezelfde looptijd met ongeveer 20% gedaald tot 2,80%. Dit was een gevolg van een verklaring van de minister van Financiën Giovanni Tria, die stelde dat de regering als één man achter de euro blijft staan. Daarmee pogen de Italianen Europa gerust te stellen wat betreft de economische politiek die de nieuwe regering zal volgen.

De vrees voor een mogelijk Italiaans afscheid van de eurozone had het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie doen stijgen tot boven 3%. Daarmee was de spread tussen Duitse en Italiaanse staatsobligaties opgelopen tot bijna 300 basispunten.

Geruggesteund door de woorden van Giovanni Tria is de beurs van Milaan maandag fors hoger gesloten. De toonaangevende FTSE Mib boekte een winst van 3,42% op 22.086 punten, waarbij de bankaandelen met Intesa Sanpaolo op kop goed op koers lagen. Laatstgenoemd aandeel kon een winst van bijna 6% vasthouden.

Op de obligatiemarkt is de ondertoon eveneens opnieuw optimistischer nadat de koersen gedurende verschillende sessies op rij waren gedaald. Zo zijn de koersen van onder andere de telecomoperatoren Telecom Italia en Wind gestegen. Ook de koers van Moby, gespecialiseerd in transport overzee, kreeg meer zuurstof.

Zoals in de inleiding al vermeld stegen ook in de Verenigde Staten de obligatierendementen opnieuw, waarbij het rendement op de 10-jarige Treasury opnieuw het niveau van 3% benadert. Die stijging heeft vooral te maken met een golf van optimisme naar aanleiding van de historische ontmoeting tussen Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.