Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Herstructurering in 3 divisies bij Pfizer

De Amerikaanse farmagroep Pfizer had gehoopt 15 tot 20 miljard dollar op te halen via de verkoop van de divisie Consumer Health. Deze verkoop mislukte evenwel, waarna het bedrijf vorige week een reorganisatie aankondigde. De bedoeling is om zich in de toekomst beter te kunnen focussen op geneesmiddelen op voorschrift.

Vanaf 2019 zal het bedrijf in 3 divisies opereren: biosimilaires (geneesmiddelen uit de biotechnologie waarvan het brevet is afgelopen) en de ziekenhuisactiviteiten, medicijnen (zowel merknamen als generieken) en tenslotte de divisie Consumer Health.

Deze nieuwe structuur vloeit volgens CEO Ian Read logisch voort uit de evolutie van de medicijnen in portefeuille. Er werd rekening gehouden met de sterkte van de producten die al op de markt zijn, met de geneesmiddelen in een vergevorderd stadium in de pijplijn en met het aflopen van de patenten op een aantal medicijnen.

Het bericht hierover kwam slechts enkele uren nadat het bedrijf een prijsverhoging voor een 100-tal producten aankondigde, waarmee Pfizer zich duidelijk kantte tegen de wil van president Donald Trump. Deze beschuldigt het bedrijf en zijn sectorgenoten er van de prijzen zonder reden te verhogen. De farmasector zou volgens Trump zodoende profiteren van mensen die niet in staat zijn om zichzelf te verdedigen.

Na een lang gesprek met de president zullen de prijzen per 1 juli worden opgetrokken, zo verklaarde CEO Ian Read in een persmededeling.

Uit het gesprek met Trump bleek dat de president aan een plan werkt om het gezondheidssysteem te verbeteren en om het toegankelijk te maken voor een breder publiek. De Amerikaanse patiënten zouden er dus beter van moeten worden.

Weinig reacties van de kant van de beleggers

Het bericht werd door de beleggers rustig onthaald, noch de koers van het aandeel noch die van de obligaties bewogen fors.

De obligatie die loopt tot 2026 met een coupon van 3% en een huidige koers van 96,72% levert nu een rendement van 3,45% op.

Ze is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar en is volgens ratingagentschap Standard & Poor’s van goede kwaliteit. Ze kreeg namelijk een rating AA toegekend.

Bronnen

Zonebourse - Pfizer : réorganise en trois divisions

7sur7 - Trump obtient une victoire contre Pfizer