Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Nyrstar: obligatiekoers onder druk, rendement van 8% op de lening die loopt tot 2019

Beleggers die de obligatie van de grootste zinkverwerker in de wereld willen kopen, kunnen uitkijken naar een hoger rendement. De stijging van het rendement op de obligatie van Nyrstar is het gevolg van zowel de hoge schuldengraad als van de daling van de zinkprijs ingevolge signalen die kunnen wijzen op een groeivertraging van de Chinese economie.

De obligatie in kwestie moet in september van volgend jaar terugbetaald worden. De koers is teruggevallen tot onder pari, waardoor het rendement is opgelopen tot meer dan 8% in euro.

Nog in euro is er de obligatie die loopt tot 2024 en die op basis van een indicatieve koers van 88% van de nominale waarde een rendement van meer dan 9% biedt. Begin dit jaar noteerde deze obligatie nog boven pari.

Ze werd uitgegeven door Nyrstar Netherlands Holding BV, een dochter die door het moederbedrijf gegarandeerd wordt. Beide obligaties hebben een speculatieve rating  « B- » bij Standard & Poor’s.

Op de beurs van Brussel noteert het aandeel Nyrstar in de buurt van zijn historisch dieptepunt. Op jaarbasis noteert de koers 40% lager, waardoor de beurswaarde minder dan een half miljard euro bedraagt.

Hoge schuldengraad

Begin mei stelde Nyrstar beleggers teleur wat betreft de schuldengraad, maar ook door de bekendmaking van een bedrijfswinst die onder de verwachtingen bleef.

Dat was volgens het bedrijf zelf te wijten aan een wereldwijde daling van de kosten voor de behandeling van metalen, aan de kracht van de euro tegenover de dollar en aan een negatieve bijdrage van de Canadese mijn van Myra Falls. Deze laatste werd nochtans opnieuw in gebruik genomen.

Over de eerste 3 maanden van dit jaar daalde de onderliggende Ebitda met 0,50% tot 54 miljoen euro, waar de analisten van KBC Securities op 65 miljoen euro gerekend hadden.

Maar het is de schuldengraad die de achillespees van het bedrijf vormt. De teller wat betreft de schulden stond op 31 maart op 1,35 miljard euro, of een stijging met 23% op jaarbasis. Daarmee werd de kwetsbaarheid van de balans van Nyrstar nogmaals duidelijk.

Daling van de zinkprijs

Nyrstar werd recent geconfronteerd met een forse daling van de zinkprijs. Die had begin dit jaar een piek voor de afgelopen 10 jaar bereikt op 3.618 dollar per ton, tegenover momenteel nog 2.500 dollar.

Er is uiteraard de toegenomen onzekerheid wat betreft de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China die de prijzen voor verschillende metalen (koper, aluminium, lood, nikkel, zink) naar de laagste niveaus sinds jaren hebben geduwd.

Volgens heel wat analisten kan het tij voor Nystar keren wanneer het Australisch recyclagebedrijf van Port Pirie opnieuw wordt gestart.

Nyrstar verwacht dat deze een Ebitda van minstens 40 miljoen zal realiseren in de tweede helft van dit jaar. Volgend jaar zou dat 100 miljoen moeten worden, binnen 2 jaar 130 miljoen.

Het is nu uitkijken wat Nyrstar hierover zal komen vertellen wanneer binnen 2 weken de halfjaarsresultaten gepubliceerd zullen worden.