Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Standard & Poor's trekt rating Israëlische staatsschuld op, obligaties bieden 3,80% in dollar

Op basis van een verwachte continue economische groei heeft het ratingagentschap Standard & Poor's de kredietrating voor de staat Israël met één streepje verhoogd. De rating voor de staatsobligaties van het land werd met andere woorden opgetrokken.

Die rating staat nu op « AA- », met een stabiele outlook. Hierbij dient opgemerkt dat Israël nog nooit zo’n hoge rating heeft gehad, niet bij Standard & Poor’s en niet bij de andere grote ratingagentschappen.

In een bijgevoegd rapport stelt Standard & Poor’s dat de economische groei van het land op een solide basis berust, ze wordt ondersteund door zowel de privé-consumptie als door de bedrijfsinvesteringen en de export van diensten.

Het ratinghuis houdt voor de komende 4 jaar rekening met een groei van het BBP met 3,30%.

Standard & Poor’s vestigt er verder de aandacht op dat de verbetering van de fiscale politiek, gekoppeld aan de sterke economische prestaties, er toe heeft geleid dat de overheidsschuld over de afgelopen 8 jaar is gedaald.

" Die overheidsschuld blijft weliswaar relatief hoog, maar wij zijn van mening dat de huidige budgetaire politiek het weinig waarschijnlijk maakt dat de schuld weer zal oplopen ", zo staat in het rapport van het agentschap te lezen.

Standard & Poor’s voegt er nog aan toe «dat  zonder grote economische schokken op wereldschaal de vooruitzichten voor de Israëlische economie goed blijven. Ze zullen de overheid toelaten om de noodzakelijke uitgaven voor infrastructuur en voor de sociale sector te blijven doen ».

Op 22 juli laatstleden had Moody’s de outlook of bias voor de kredietrating van Israël al verhoogd. De rating staat nog steeds op « A1 », maar de outlook is nu positief waar dat voordien stabiel was. Dat betekent dat de rating op middellange termijn kan verhoogd worden.

Een obligatie onder pari in dollar

Een belegger die op zoek is naar Israëlische staatsobligaties beschikt over heel wat keuzemogelijkheden.

Zo is er onder andere de obligatie met looptijd van 10 jaar die begin dit jaar op de markt werd gebracht. Ze noteert momenteel aan 97% van de nominale waarde, waardoor het rendement op jaarbasis 3,80% bedraagt. De lening in kwestie is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar.