Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Ageas, een aandeel met een hoog dividendrendement waar u in Brussel niet omheen kan

Tegen de achtergrond van het feit dat obligaties in euro niet veel opbrengen, kan het in het kader van de diversificatie van het spaargeld interessant zijn om te kijken naar goed aangeschreven aandelen die een hoog dividendrendement uitkeren. Op die manier kan de belegger rekenen op een min of meer verzekerd jaarlijks inkomen.

Ageas, via AG Insurance marktleider op de Belgische markt voor levensverzekeringen, was de afgelopen jaren een kampioen op de Brusselse beurs wat betreft het uitkeren van dividenden en het inkopen van eigen aandelen.

De politiek van de groep is om jaarlijks een dividend in cash uit te betalen dat overeenstemt met 40 tot 50% van de nettowinst van de groep.

Over het boekjaar 2017 werd een dividend van 2,10 euro per aandeel uitgekeerd, wat overeenstemt met een stijging met 23,50% ten opzichte van het boekjaar voordien. Het was het hoogste dividend dat werd uitgekeerd sinds de eerste distributie van een dividend in 2010. Over het voorbije boekjaar keerde Ageas 42% van zijn nettowinst uit.

Volgens Bloomberg zou de dividendratio bij de verzekeraar dit jaar uitkomen op 4,85%. De beurskoers bedraagt momenteel 45,20 euro en dat is vlakbij de historische piekkoers van 46,20 euro die enkele weken geleden werd opgetekend toen geruchten de ronde deden dat het Chinese Fosun een participatie zou willen nemen dan wel een volledig overnamebod zou willen uitbrengen.

In reactie op deze geruchten verklaarde CEO Bart De Smet van Ageas geen weet te hebben van interesse van de kant van Fosun. Een vijandig overnamebod was volgens hem weinig waarschijnlijk, aangezien de partners van de groep het recht hebben om te reageren in geval van wijzigingen in het aandeelhouderschap.

«  Maar het is een feit dat er enorm veel geld beschikbaar is op de markt. Een bedrijf kan dus op eender welk moment benaderd worden, of het nu gaat om Ageas dan wel om eender welk ander bedrijf », zo voegde hij er nog aan toe.

Wat moeten we weten over Ageas?

Ageas is in 2009 ontstaan uit de resten van de vroegere bankverzekeraar Fortis Bank door de overname van de verzekeringsactiviteiten van laatstgenoemde. AG Insurance, de dochter waar Ageas een belang van 75% in  heeft, is marktleider op de Belgische markt voor levensverzekeringen en eveneens de nummer 2 op de markt voor niet-levensverzekeringen.

Bijna één op twee Belgische huisgezinnen is klant bij AG Insurance, maar de groep is ook in het buitenland actief en dan meer bepaald in het Verenigd Koninkrijk. Als één van de grote Europese verzekeringsgroepen realiseerde het bedrijf met 50.000 werknemers in 2017 premie-inkomsten voor een bedrag van bijna 34 miljard euro.

4,70 miljard euro uitgekeerd

Afgezien van zijn royale dividendpolitiek heeft Ageas er ook een erezaak van gemaakt de aandeelhouders te plezieren door het ondersteunen van de beurskoers via de inkoop van eigen aandelen.

Ageas houdt dus de traditie hoog om de aandeelhouders te verwennen, maar daarnaast heeft het aandeel op de beurs ook een opmerkelijk parcours neergezet. Sinds 2010, toen Fortis werd ontmanteld en de verzekeringspoot verder ging onder de naam Ageas, is de beurswaarde bijna vertienvoudigd. Die steeg namelijk van 1,20 naar 9,20 miljard euro.

" Sinds begin 2009 zijn we op geen enkel moment afgeweken van de koers die we hadden aangekondigd. Dat geldt zowel voor groei van omzet en nettowinst als voor de uitkering aan de aandeelhouders (4,70 miljard euro in totaal) ", zo verklaarde Bart De Smet.  

Promotie: tot 14 augustus om 17:30 krijgen onze klanten de kans om voor sluiten van de beurs de aandelen Ageas te kopen aan een verlaagde makelaarskost van 0,40 euro, op voorwaarde dat het een transactie van minstens 10.000 euro betreft.

+32.2.533.22.40

Geschiedenis van de dividenden betaald door Ageas

Jaar Bedrag (*) Koers (**) Rendement (*)
2018

2,10 euro (raming door Bloomberg)

 45,30 euro 4,85%

2017

2,10 euro

40,72 euro

5,16%

2016

2,10 euro

37,61 euro

5,58%

2015

1,65 euro

42,80 euro

3,86%

2014

1,55 euro

29,50 euro

5,25%

2013

1,40 euro

30,95 euro

4,52%

2012

1,20 euro

22,21 euro

5,40%

 

Nota

(*) Bruto bedragen en rendementen

(**) Koers op het moment van het ex-dividend gaan