Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Bekaert, Euronav en Orange: deze 3 Belgische aandelen zijn favoriet bij de analisten

Oblis heeft onlangs de lijst gepubliceerd met de Belgische aandelen die het hoogste dividendrendement te bieden hebben, evenals het lijstje met de aandelen die over de afgelopen 3 jaar het best hebben gepresteerd. Deze week is het de beurt aan het lijstje met de aandelen die volgens de analisten het meeste potentieel hebben.

Het betreft meer bepaald de mediaanverwachting van de analisten volgens een rondvraag gedaan door Bloomberg. Als top 3 kwamen Bekaert, Euronav en Orange Belgium (ex-Mobistar) uit de bus, deze aandelen zouden volgens de specialisten op de Brusselse beurs in de komende 12 maanden het best moeten kunnen presteren. Deze aandelen mogen dus kansrijk geacht worden.

Promotie: tot 31 augustus om 17:30 krijgen onze klanten de kans om voor het sluiten van de beurs deze 3 aandelen te kopen aan een verlaagde makelaarskost van 0,40 euro, op voorwaarde dat het een transactie van minstens 10.000 euro betreft.

Klanten van beurvennootschap Goldwasser Exchange kunnen hun orders telefonisch (+32.2.533.22.40) of per e-mail doorgeven.

Bekaert

Volgens de analisten is het aandeel dat over het meest potentieel beschikt momenteel Bekaert. Dit is een Vlaams bedrijf gespecialeerd in afsluitingen met ijzerdraad en in bekledingtechnologie.

Uit een rondvraag gedaan door Bloomberg bleek dat de gemiddelde verwachting wat de koers van Bekaert betreft over een periode van 12 maanden 32,50 euro is, waardoor er een potentieel van 50% aanwezig kan zijn.

Van de 8 analisten die het aandeel volgen, is er eentje die het advies geeft om de stukken te verkopen, 2 anderen hebben een advies « houden » en de resterende 6 adviseren « kopen ». De Nederlandse bank ABN Amro is het meest positief voor het aandeel, want hier bedraagt het koersdoel maar liefst 46 euro. Het onderzoeksbureau Kepler Chevreux, met hoofdzetel in Parijs, heeft het minste vertrouwen in dit aandeel. Hier bedraagt het beoogde koersdoel 24 euro, wat neerkomt op een beschikbaar haussepotentieel van 9%.

Met een omzetcijfer van meer dan 4 miljard euro mag Bekaert beschouwd worden als de wereldspecialist in draadproducten van uiteenlopende aard. De producten van het bedrijf worden gebruikt langs autowegen maar bijvoorbeeld ook voor de kurken van flessen champagne of voor zonnepanelen.

Op 26 juli ging de koers van het aandeel zwaar onderuit, ze verloor maar liefst een kwart van haar waarde. Dat had te maken met de tegenvallende prognose die het bedrijf gaf met betrekking tot de resultaten. Sindsdien heeft de koers zich gestabiliseerd. Het management kondigde maatregelen aan om in het tweede kwartaal zowel de rentabiliteit te verhogen als de schulden te drukken.

Bekaert heeft in de 3 afgelopen jaren een dividend uitbetaald. Op basis van een ongewijzigde uitkering ten opzichte van 2016 en 2017, zijnde 1,10 euro bruto, zou een belegging in dit aandeel momenteel goed zijn voor een rendement qua dividend van 5%.

 

Orange Belgium

Op de tweede plaats is er het aandeel Orange Belgium, het voormalige Mobistar. Dit bedrijf heeft volgens de Belgische regulator van de telecomsector wat abonnees betreft in ons land een marktaandeel van ongeveer 24%.

De laatste maanden heeft dit bedrijf het moeilijk gehad op de beurs. De belangrijkste concurrenten Proximus en Telenet verkeerden trouwens in hetzelfde schuitje. Aanleiding voor dit zwakke koersgedrag waren de gerichten over de komst van een nieuwe mobiele speler naar de Belgische markt.

Bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal bleek dat Orange Belgium in de verslagperiode 14.000 nieuwe klanten kon winnen. Michaël Trabbia, de CEO van het bedrijf, hecht weinig geloof aan de geruchten over de komst van een vierde mobiele operator. Deze zouden volgens hem compleet uit de lucht gegrepen zijn.

" Indien deze nieuwe speler meer dan fictie is, mag hij zich altijd komen melden. Hij zal al snel ondervinden dat het niet zo makkelijk is om de markt te destabiliseren. In dat verband verwees de topman van Orange Belgium naar de grote verantwoordelijkheid die de Belgische regering in dit dossier heeft.

Michaël Trabbia wist in de marge van de cijfers nog te melden dat Orange Belgium werkt aan de lancering van een internet-only aanbod. Hij bevestigde tevens de vooruitzichten van zijn bedrijf voor het lopende boekjaar, waarbij onder andere wordt uitgegaan van een lichte stijging van de omzet.

Uit de rondvraag gedaan door Bloomberg bleek dat de mediaanverwachting bij de analisten voor de komende 12 maanden 18,20 euro bedraagt. Dat komt neer op een stijging met meer dan 40% vanaf de huidige niveaus. Als uitgangspunt hiervoor werd de slotkoers van maandag genomen.

Van de analisten die het aandeel volgen, hebben er 7 een koopadvies, 13 een advies houden en 3 een advies verkopen.

Met een koersdoel van 24 euro is Macquarie het meest optimistisch, terwijl Barclays met 14 euro aan het andere uiteinde van het spectrum zit.

Euronav

De nummer drie op het lijstje is het aandeel van de Antwerpse Euronav. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het mondiaal transport van olieproducten. Van de 13 analisten die het aandeel volgen hebben er 9 een koopadvies, 3 een advies houden en slechts 1 een verkoopadvies. De balans helt in het geval van dit aandeel dus duidelijk over naar de positieve zijde.

De analisten van New York Seaport Global Securites zijn het meest positief voor dit aandeel, met een koersdoel van 13 euro voor de komende 12 maanden. De huidige koers bedraagt 7,455 euro, tegenover een mediaanverwachting van 9,73 euros . Dat betekent dat er nog een haussepotentieel van 30% beschikbaar zou zijn.

Samen met CMB en Exmar is Euronav één van de belangrijkste pijlers onder het imperium van de familie Saverys. Deze familie is één van de rijkste families van ons land en hoofdzakelijk actief in de sector van het overzees transport. Elk bedrijf van de groep heeft daarbij zijn eigen specialiteiten.

Zoals al gezegd is Euronav één van de wereldleiders op de markt voor het vervoer van olieproducten overzee. Zoals de ganse sector heeft het bedrijf een moeilijke periode achter de rug, dit als gevolg van de combinatie van een daling van de tarieven voor het vervoer van petroleumproducten met een overaanbod aan capaciteit op de markt.

In juni was er het bericht over de overname van het Amerikaanse Gener8 Maritime. Dit bedrijf beschikt over 22 tankers, waardoor Euronav op basis van beschikbaar tonnage de grootste onafhankelijke aanbieder wereldwijd werd in de sector van het transport van olieproducten overzee. De totale omvang van de vloot bestaat nu uit 77 schepen. Er is maar één reder groter en dat is het Chinese Cosco Shipping Energy Transportation. Euronav zit dus bij de absolute wereldtop.

De Belgische reder, die inmiddels al meerdere jaren geleden door de familie Saverys werd afgesplitst van CMB, mikt op middellange termijn op een herstel van de tarieven en op de verjonging van de vloot. Deze plannen zijn in ieder geval niet los te denken van de staalprijzen.

Bij de analisten die het aandeel volgen is onder andere Luuk Van Beek, analist bij bank Degroof Petercam. Hij verklaarde onlangs in de pers dat naar zijn mening de tarieven in de sector opnieuw zullen aantrekken. Dat zou onder andere het gevolg zijn van het feit dat heel wat tankers naar de schroothoop werden verwezen, onder andere ook als gevolg van een strengere regelgeving. Zo verdwijnt het overaanbod van de markt en kunnen de prijzen zich herstellen, aldus nog Van Beek.

 

Aandeel Slotkoers 27/08 Hoogste koers in de afgelopen 52 weken Hoogste koers voor de afgelopen 5 jaar Koersdoel 12 maanden
Bekaert 21,98 € 41,99 € 49,92 € 32,50 €
Orange Belgium 13,06 € 20,23 € 22,75 € 18,20 €
Euronav 7,455 € 8,56 € 15,30 € 9,73 €