Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Focus op het aandeel GBL (Groep Brussel Lambert)

Wie op de Brusselse beurs Groep Brussel Lambert zegt, zegt automatisch ook Albert Frère. Onze focus is vandaag inderdaad gericht op GBL, wat de afkorting is van Groep Brussel Lambert. Het aandeel maakt als één van de grootste participatieholdings in Europa deel uit van de BEL 20. GBL noteert als sinds 1956 op de Brusselse beurs en mag dus zonder enige vorm van overdrijving als een oudgediende van die beurs worden beschouwd.

De holding is inderdaad uiteraard onlosmakelijk verbonden met de figuur van Albert Frère. Deze Belgische miljardair staat al 30 jaar aan het hoofd van de beleggingsgroep in dewelke hij zijn belangrijkste deelnemingen heeft ondergebracht.

Op de website legt GBL uit dat het belangrijkste objectief van de holding waardecreatie is voor de aandeelhouders. Hoe wil men dat bereiken? Op de eerste plaats door het bieden van een aantrekkelijk rendement, wat zich vertaalt in een duurzaam dividend en een continue groei van het nettoactief.

In de zoektocht naar waardecreatie wordt uitgekeken naar bedrijven die marktleider zijn in hun sector. De ambitie is telkens om hoofdaandeelhouder te worden, zodat op lange termijn een actieve rol bij het bedrijf in kwestie kan gespeeld worden;

6 jaar geleden vond er een strategische wijziging plaats in de beleggingsportefeuille. Die was tot dan sterk Frans van inslag, met belangrijke participaties in bedrijven als Total en Engie. In het kader van de verruiming van de portefeuille werden de blikken voorbij de Franse grenzen gericht.

Vandaag heeft de holding die samen wordt gecontroleerd door de families Frère en Desmarais een « paneuropees » karakter.

Adidas, Imerys, Umicore…

Bij de belangrijkste participaties vermelden we op de eerste plaats een belang van 17% in Umicore, een aandeel dat de afgelopen 2 jaar de beste presteerder was binnen de BEL 20.

Dit Belgisch bedrijf is één van de marktleiders in mineralenbehandeling en recyclage van kostbare metalen. Specialiteit van het huis zijn katalysatoren en katalytische filters, waarvan het bedrijf één van de belangrijkste producenten in de wereld is. Die katalysatoren en katalytische filters worden gebruikt om de emissie van personenwagens en lichte vrachtwagens te reduceren. Daarnaast is het bedrijf actief in de productie van kostbare metalen zoals zink, nikkel en kobalt, grondstoffen die in veel producten uit ons dagelijks leven worden gebruikt. Meest bekend zijn waarschijnlijk de smartphones die (bijna) iedereen bezit.

GBL is ook de belangrijkste aandeelhouder in de Belgische specialist in luiers en producten voor persoonlijke hygiëne Ontex. De toekomst van dit bedrijf is onzeker nadat onlangs bekend werd dat het investeringsfonds PAI Partner zijn bod op het bedrijf intrekt. Daarover was de afgelopen maanden heel wat te doen in de Belgische pers. Het management van Ontex had het overnamebod voordien al van de hand gewezen.

Bij de participaties met een belang van meer dan 1 miljard euro valt op de eerste plaats het belang van 53,80% in het kapitaal van Imerys, wereldleider in de sector van de speciale mineralen voor de industrie, op. Verder is het belang van 21,19% in het kapitaal van Parques Reunidos het vermelden waard. Dit bedrijf is een belangrijke uitbater van pretparken. Vermelden we nog het belang van 7,50% in Pernod Ricard, de nummer 2 in de wereld van wijnen en sterke dranken. De lijst met participaties van GBL kan op de website van de holding geraadpleegd worden.

De 6 grootste participaties van GBL zijn samen goed voor iets meer dan 80% van de portefeuille.

Wat voorspellen de analisten?

Op de beurs van Brussel bedraagt de huidige beurswaarde 14,40 miljard euro. Sinds het begin van dit jaar heeft de koers zich stabiel gedragen.

De mediaanverwachting bij de analisten ligt op een koers van 100,33 euro voor de komende 12 maanden, dit volgens een onderzoek uitgevoerd door Bloomberg. Dinsdagavond sloot de koers af op 88 euro, waardoor het beschikbare haussepotentieel iets meer dan 14% zou bedragen.

Van de 6 analisten die het aandeel volgen heeft geen enkele een verkoopadvies, ééntje heeft een advies houden, een andere heeft het advies op « accumuleren » staan en zijn de 4 anderen koper.

Met een koersdoel van 114 euro is de Parijse beursvennootschap AlphaValue is het meest positief met betrekking tot de toekomstige koersevolutie voor dit aandeel. Aan de andere kant van het spectrum vinden we dan weer ING, dat het minst optimistisch is met een koersdoel van 96 euro. Dat betekent dat er vanaf de huidige koersniveaus slechts een opwaarts potentieel van 6% aanwezig zou zijn.

Wat het dividend betreft: het management voert een politiek van een geleidelijke verhoging van het dividend. Gemikt wordt op een stijging met 2 tot 3% op jaarbasis. Over het boekjaar 2017 keerde GBL de aandeelhouders een bruto dividen van 3 euro uit.

Slotkoers aandeel GBL (10/09/2018) Hoogste koers op 1 jaar Laagste koers op 1 jaar Koersdoel
87,78 euro 96,32 euro 86,51 euro 100,33 euro

Promotie: tot 15 september om 17:30 krijgen onze klanten de kans om voor het sluiten van de beurs deze 3 aandelen te kopen aan een verlaagde makelaarskost van 0,40 euro, op voorwaarde dat het een transactie van minstens 10.000 euro betreft.

+32.2.533.22.40

Klanten van beurvennootschap Goldwasser Exchange kunnen hun orders telefonisch (+32.2.533.22.40) of per e-mail doorgeven.