Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Een coupon van 4% op nieuwe perpetual EDF

De Franse elektriciteitsproducent EDF is één van die bedrijven die het vuur op de obligatiemarkt in september weer aangewakkerd heeft. We kijken even van dichtbij naar de perpetual die het bedrijf naar de markt heeft gebracht.

De tweede elektriciteitsproducent in de wereld en en de grootste in Europa haalde via een emissie van hybride obligaties een bedrag van 1,25 miljard euro op. De jaarlijkse coupon bedraagt 4% en die zal tot en met oktober 2024 uitbetaald worden.

Op dat moment heeft de emittent het recht om ze terug te kopen via een call. Wanneer die niet wordt uitgeoefend, wordt de coupon variabel en op verschillende tijdstippen herbekeken. Meer info hierover vindt u op de fiche van de betreffende obligatie.

Wanneer EDF de call in oktober 2024 niet uitoefent wordt de coupon afhankelijk van de EUSA rente op 6 jaar, vermeerderd met een premie van 3,436%. In oktober 2028 volgt dan een nieuwe kans, want dan is er weer een call mogelijk.

Belangrijk om te weten is dat deze achtergestelde junior perpetual een rating « Baa3» bij Moody’s heeft. Het bedrijf zelf, dat voor bijna 84% in handen is van de Franse staat, heeft een rating « A3 ». Dit verschil heeft uiteraard te maken met het groter risico dat aan achtergestelde obligaties verbonden is. In geval van een faillissement komen de bezitters van achtergestelde obligaties na de bezitters van senior obligaties en vlak voor de aandeelhouders.

Op de secundaire markt kan de obligatie worden gekocht aan 100,46% van de nominale waarde, waardoor het rendement tot aan de eerste call (4 oktober) 3,91% bedraagt. Ze is verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro.

Parallel heeft EDF een senior obligatie uitgebracht waarmee 1 miljard euro werd opgehaald. Deze heeft een looptijd van 12 jaar met een vaste coupon van 2%. Ze kan worden gekocht aan 98,70% van de nominale waarde en noteert iets onder de emissieprijs. Het rendement op deze obligatie, eveneens in verkrijgbaar van coupures van 100.000 euro, bedraagt zodoende 2,12%.

Iets vroeger in de maand september haalde EDF 3,75 miljard op een via een obligatie in verschillende tranches, maar ditmaal in dollar.

Het opgehaald geld zal gebruikt worden voor de inkoop van verschillende uitstaande obligaties, hoofdzakelijk perpetuals. EDF beheert zijn schulden dus op een actieve manier. Die schulden bedroegen 31,30 miljard euro op 30 juni laatstleden. Het bedrijf heeft bij de publicatie van de halfjaarcijfers de verwachtingen lichtjes aangepast. Objectief is om de ratio schulden/Ebitda onder 2,50 te houden.

EDF is wereldwijd specialist in koolstofarme energie. Het bedrijf bestrijkt het hele gama van het proces, van productie over verkoop tot transport via netwerken. Met 152.000 werknemers en 35,10 miljoen klanten realiseerde het bedrijf vorig jaar een omzet van 69,60 miljard euro.

Met een koersstijging van 45% sinds het begin van dit jaar is EDF één van de best presterende aandelen in zijn sector dit jaar in Europa. Het vooruitzicht van hogere elektriciteitsprijzen speelt daarbij een rol. De beurskapitalisatie van het Frans bedrijf bedraagt ongeveer 45,50 miljard euro.