Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Een deel van uw spaargeld beleggen in de veiligste obligaties die op de wereld te vinden zijn ?

Binnen 7 maanden hebben zowat overal in Europa verkiezingen plaats. Die verkiezingen zijn eens te meer van groot belang, want er staat heel wat op het spel.

Dat betekent ook dat de uitslagen van die verkiezingen zwaar kunnen wegen op de financiële markten. Daarom kan het geen kwaad om eens vooruit te blikken op wat komen gaat. Eventueel kan overwogen worden om voorzorgsmaatregelen te treffen wat betreft de uitslag van de verkiezingen. Kwestie van uw spaargeld te behoeden voor mogelijk onheil.

Europa heeft in de afgelopen maanden al heel wat watertjes doorzwommen. Daarbij denken we spontaan aan de Griekse crisis, aan de Brexit, aan de komst van een populistisch (en extreemrechts) kabinet in Italië…Alsof dat nog niet genoeg was, kunnen de komende verkiezingen een nieuwe bron van onrust vormen op de financiële markten. De kans bestaat namelijk dat de eurosceptische partijen weer vooruitgang zullen boeken.

Daardoor kan de weerstand tegen het Europees project na afloop van de verkiezingen nog toenemen, met alle gevolgen van dien. Wanneer de anti-Europa partijen in het Europees parlement nog sterker zouden worden, zullen de beurzen daar onvermijdelijk een prijs voor moeten betalen. Om van de euro nog maar te zwijgen.

Dit scenario valt niet bij voorbaat uit te sluiten, want zowat overal op het Europees continent lijken de eurosceptische partijen in opmars. Deze partijen worden gevoed door het gebakkelei van de Europese politici, die er maar niet in slagen om een gemeenschappelijke politiek uit te werken. Waardoor hun geloofwaardigheid sterk wordt ondermijnd. Blijkbaar hebben de politici hun lesje niet geleerd, want de situatie wordt van maand tot maand erger. En dat zal ongetwijfeld niet zonder gevolgen blijven.

Moeten we daadwerkelijk vrezen voor het uiteenvallen van de eurozone ? Het catastrofaal scenario van het uiteenvallen van de eurozone lijkt misschien nog veraf, maar de beleggers houden er wel degelijk rekening mee. Wat aanleiding geeft tot heel wat onzekerheid op de financiële markten. Sommige beleggers nemen het zekere voor het onzekere en brengen hun spaargeld in veiligheid met het oog op een mogelijk worst case scenario. De situatie zou in de komende maanden wel eens kunnen verslechteren, zo wordt gevreesd.

Beveiliging van het spaargeld kan aan een aantrekkelijk rendement

Beleggers die het zaakje niet langer vertrouwen, kunnen hun toevlucht zoeken in wat momenteel tot de veiligste beleggingen in de wereld wordt gerekend. En dan hebben we het uiteraard over de Amerikaanse staatsobligaties. We gingen voor de lezers van Oblis op zoek naar een aantal interessante obligaties, waarbij ook bij de Treasuries een kijkje werd genomen.

Onze keuze viel daarbij op de Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd tot 2021. Deze lening wordt momenteel verhandeld aan een koers van 99,35% van de nominale waarde. Een kleine berekening leert ons dan dat de belegger mag rekenen op een rendement op jaarbasis van 3%.

Eén van de voordelen van de Amerikaanse staatsobligatie is dat deze een buffer bieden tegen mogelijke schokken op de financiële markten. Ze kunnen de belegger met andere woorden een gevoel van veiligheid geven. Het is dan ook niet toevallig dat in crisistijden steevast een toevlucht wordt gezocht bij de als veilig ervan Amerikaanse staatsobligaties. Hierbij moet uiteraard ook worden vermeld dat die Treasuries vlot verhandeld kunnen worden.

Want hierbij speelt uiteraard mee dat de dollar nog altijd de wereldreservemunt is. Dat heeft tot gevolg dat het groene biljet op de financiële markten alomtegenwoordig is, wat de liquiditeit garandeert. De Amerikaanse staatsobligaties worden als superveilig ervaren, waardoor de rente op de staatsbons zich dikwijls in de buurt van de reële rentevoeten situeert (meer bepaald het inflatieniveau).

De kers op de taart wordt daarenboven gevormd door de sterke prestaties geleverd door de Amerikaanse economie. Deze sterke prestaties hebben het de centrale bank mogelijk gemaakt om haar basisrente regelmatig te verhogen en dat is natuurlijk koren op de molen van de dollar. Zo wordt het mogelijk om een rendement van 3% te realiseren over een periode van 2 jaar. In euro is het realiseren van een dergelijk rendement simpelweg onmogelijk, tenminste wanneer we naar de veilige staatsobligaties kijken. Bij wijze van voorbeeld: het rendement op de vergelijkbare Belgische staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar bedraagt momenteel 0,20%, tegenover 1,35% voor de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie. En voor wie absolute veiligheid wenst: het rendement op de 10-jarige Duitse Bund is momenteel nog altijd negatief.

Is het risico bij Amerikaanse staatsobligaties daadwerkelijk nul ?

Op dat punt moeten we u ontgoochelen: 100% risicovrij bestaat niet. De Verenigde Staten zouden in theorie in een situatie kunnen belanden waarin ze hun schulden niet kunnen terugbetalen. Met als gevolgd dat de bezitters van de staatsobligaties hun geld niet terugzien.

In het kader van de diversificatie van de portefeuille is het ook mogelijk om te beleggen in obligaties in dollars uitgegeven door bedrijven die op basis van hun rating als superveilig worden beschouwd.

Dat is bijvoorbeeld het geval met de obligatie van Nestlé, een agro-alimentaire multinational, die loopt tot 2021. Op basis van een koers van 97% van de nominale waarde bedraagt het jaarlijks rendement 3,22%%. Bovendien is deze obligatie onder pari fiscaal interessant voor de belegger.

Een groot deel van het rendement wordt gerealiseerd via de meerwaarde, zeg maar het verschil tussen aan- en verkoopprijs. Voor Belgische inwoners is deze meerwaarde belastingvrij.

Een andere mogelijkheid is de obligatie van Amazon die loopt tot 2022. Op basis van een koers van 96,55% van de nominale waarde laat deze toe om een rendement van 3,35% te realiseren.