Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Coupon van 27,50% voor nieuwe obligatie EBRD in Turkse lira

De Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling heeft enkele dagen geleden een nieuwe obligatie in Turkse lira op de markt gebracht. Uit de hoogte van de coupon blijkt duidelijk dat het land recent met problemen af te rekenen kreeg die de koers van de munt fors onder druk hebben gezet.

De obligatie in kwestie is verkrijgbaar in coupures van 1.000 Turkse lira (+/- 144 euro) en er werd met de emissie 350 miljoen lira (+/- 50.435.000 euro) opgehaald. Ze heeft een looptijd tot 11 september 2020. De huidige coupon bedraagt 27,50%. Op basis van een koers van 97,09% loopt het rendement op tot 29,50%.

Het astronomisch hoog rendement staat in schril contrast met de rating « Aaa » die Moody’s heeft toegekend aan de obligatie van EBRD. Deze suprantionale emittent heeft bij alle 3 ratingagentschappen de hoogst mogelijke rating. Het rendement van bijna 30% wil uiteraard zeggen dat er aan de Turkse munt grote risico’s verbonden zijn.

De koers van de lira stond al maanden onder druk, maar kreeg in de maand augustus te maken met een vloedgolf van verkopen. De koersval van de lira had op de eerste plaats te maken met de spanningen tussen Turkije en de Verenigde Staten die hoog waren opgelopen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waagde het om de grootste wereldeconomie uit te dagen en daar werd de lira het belangrijkste slachtoffer van.

De financiële markten hebben vervolgens tot begin september moeten wachten tot de Turkse centrale bank met krachtige tegenmaatregelen op de proppen kwam. Die centrale bank moet niet alleen de lira ondersteunen, maar ook de opmars van de inflatie een halt toeroepen. En dat terwijl president Erdogan een fervent tegenstander is van een verhoging van de rentevoeten.

In juli weigerde de centrale bank om de rente te verhogen, waardoor de markten zich grote zorgen begonnen te maken over de onafhankelijkheid van de centrale bank.

Op 14 september werd dan de basisrente drastisch opgetrokken, meer bepaald van 17,75% naar 24%. Dat loste echter weinig op. De lira noteert zoweel tegenover de euro als de dollar nog steeds fors onder het niveau van begin dit jaar. Die verliezen bedragen respectievelijk 35% en 37%.

De affaire heeft uiteraard ook economische gevolgen. Volgens minister van Financiën Berat Albayrak, een schoonzoon van Erdogan, zal het BBP dit jaar nog met 3,80% groeien. Voor volgend jaar wordt gerekend op een groei met 2,30%. In 2017 groeide dat BBP nog met 7,40%.

Wat de inflatie betreft: deze is dit jaar opgelopen tot 20,80%. Voor volgend jaar wordt 15,90% verwacht en dat zijn inflatiecijfers die nooit gezien zijn sinds Recep Tayyip Erdogan in 2003 aan de macht kwam.

 

Bron

La Turquie prévoit une croissance en baisse et une inflation en hausse (Le Vif)