Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Coupon van 4,20% voor de nieuwe obligatie American Express 2025

De Amerikaanse specialist in betaalsystemen American Express heeft vorige week 3 nieuwe obligaties op de markt gebracht, ééntje met variabele rentevoet tot 2021 en 2 met vaste rentevoet met coupons van respectievelijk 3,70% (looptijd tot 2021) en 4,20% (looptijd tot 2025). Met deze obligaties werd een totaal bedrag van 3 miljard dollar opgehaald.

De obligatie met looptijd tot 2025, een senior niet-gewaarborgde, is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar. Met deze emissie werd 750 miljoen dollar opgehaald.

Ze werd uitgegeven aan 99,78% van de nominale waarde, maar de koers is in de eerste noteringen op de secundaire markt opgelopen tot 100,07%. Het rendement bedraagt zodoende 4,19%.

Met ratings A3 bij Moody’s en BBB+ bij Standard & Poor’s wordt de kwaliteit van deze lening door beide ratinghuizen als goed beschouwd.

American Express verhoogt guidance voor 2018

De emissie werd aangekondigd niet zo lang nadat het bedrijf de kwartaalcijfers bekendmaakte. Die cijfers werden door de beleggers goed onthaald.

In het derde kwartaal kwam de omzet uit op 10,44 miljard dollar, of een stijging met 9% op jaarbasis.

De nettowinst steeg anderzijds met 25% tot 1,70 miljard dollar of 1,88 dollar per aandeel. De consensusverwachting bij FactSet lag slechts op een winst per aandeel van 1,77 dollar.

Op basis van de geleverde prestaties werden de verwachtingen voor het volledige boekjaar opgetrokken. Er wordt nu gerekend op een groei met 9 tot 10%, waardoor de winst per aandeel zou uitkomen in een vork tussen 7,30 en 7,40 dollar. Eerder was uitgegaan van maar 6,90 tot 7,30 dollar. De resultaten werden gunstig beïnvloed door de belastingverlaging en door de sterke consumptie in de Verenigde Staten.

American Express verdacht van manipulatie van wisselkoersen

Maar niet alles was rozengeur en maneschijn voor American Express. Eind oktober werd bevestigd dat de Amerikaanse overheid een onderzoek doet naar manipulatie van de wisselkoersen bij sommige bedrijfsklanten.

Een bron dicht bij het dossier verklaarde aan AFP dat de medewerkers van de afdeling internationale betalingen betere wisselkoersen dan de concurrentie voorstelden aan KMO’s. Daarna werden deze wisselkoersen zonder verdere uitleg opgetrokken.

Deze praktijk werd aangemoedigd door een cultuur van verloning op basis van commissies. Ze zou op zijn minst al in 2004 begonnen zijn, met als bedoeling de omzet van de betrokken afdeling op te krikken.

American Express probeerde de zaak te minimaliseren met de verklaring aan beurswaakhond SEC dat de betrokken afdeling maar goed was voor minder dan 1% van de omzet en dat er geen link is met de activiteiten op het vlak van bankkaarten. De affaire zou noch de werking, noch de resultaten van American Express beïnvloed hebben.

Bronnen

Zonebourse - AMERICAN EXPRESS : est plus optimiste pour ses profits en 2018

Zonebourse - American Express confirme une enquête sur ses pratiques commerciales

.