Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Rendement van 5% op de perpetual van CNP Assurances

De achtergestelde junior perpetual van CNP Assurances met vaste coupon van 4,75% tot juni 2028 is momenteel verkrijgbaar aan 98,28% van de nominale waarde. Het rendement bedraagt zodoende 4,98%.

In juni 2028 kan de call uitgeoefend worden. Wanneer de obligatie niet wordt teruggekocht, wordt de coupon variabel op basis van de EUSA rente op 5 jaar vermeerderd met een premie van 3,914%.

Met deze lening, verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro, werd in juni een bedrag van 500 miljoen euro opgehaald.

Vorige maand werd de kredietrating van CNP Assurances bevestigd in de categorie Investment Grade door zowel Standard & Poor’s als Moody’s. De 2 grote ratinghuizen bevestigden niet alleen de kredietrating van de groep zelf, maar ook die van de achtergestelde leningen zoals van deze perpetual.

Bekeken vanuit het standpunt van de belegger is de kredietpositie van de groep intrinsiek er op vooruit gegaan dankzij een betere financiële positie en dankzij het afsluiten van een nieuw partnership op lange termijn in Brazilië. Standard & Poor’s maakte hier melding van in een rapport gedateerd 30 oktober. De A rating blijft gehandhaafd, met een stabiele outlook. Voor de junior achtergestelde lening bleef de rating staan op BBB-.

S&P voegde er nog aan toe dat bij het ongewijzigd houden van de rating rekening werd gehouden met de toekomstige integratie van CNP Assurances in La Poste, dit via het bankfiliaal La Banque Postale.

Deze operatie, waarmee La Banque Postale de grootste aandeelhouder van CNP Assurances wordt, heeft geen onmiddellijke gevolgen voor het kredietprofiel van de verzekeraar, zo stelde ook Moody’s. Hier bedraagt de rating A1.

Op langere termijn is de situatie iets onzekerder. Wanneer CNP Assurances toegang krijgt tot het netwerk van La Poste, is dit alleszins positief voor het bedrijf. Maar het zal anderzijds moeilijker worden om distributieakkoorden af te sluiten met andere partners.  Moody’s merkt daarnaast op dat de mogelijkheid bestaat dat CNP Assurances op een bepaalde manier ondersteuning zal moeten geven aan La Poste of aan zijn bankfiliaal.

Wat moeten we weten over CNP Assurances ?

In Frankrijk stelt CNP Assurances zich voor als de grootste verzekeraar op de particuliere markt, meer bepaald in levensverzekeringen en kredietverzekeringen. Haar producten worden verkocht via zowel La Banque Postale en de Caisses d’Épargne als langs het eigen netwerk Amétis.

In totaal stelt CNP Assurances 5.100 mensen te werk, waarvan 1.500 in Frankrijk. Het bedrijf telt in totaal 38 miljoen klanten in de segmenten overlijden, rechtsbijstandverzekering, niet-levensverzekeringen en gezondheid, evenals 14 miljoen klanten in spaar- en levensverzekeringen.

Over het boekjaar 2017 realiseerde het bedrijf een omzetcijfers van 32,10 miljard euro, terwijl de nettowinst met 7% was gestegen tot 1,285 miljard euro. De resultaten van het bedrijf kunnen op de website geraadpleegd worden.