Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nieuwe mokerslag voor Nyrstar, aandeel en obligaties fors onderuit

Het aandeel en de obligaties van Nyrstar gaan vandaag maandag fors achteruit, dit als gevolg van het terugschroeven van het koersdoel voor het aandeel met 99% door ABN Amro.

De Nederlandse bank heeft zeggen en schrijven nog een koersdoel van 1 eurocent voor het aandeel. Het bedrijf zou in sneltreinvaart op weg zijn naar een herschikking van de schulden, waarbij de aandelen zo goed als waardeloos zouden worden.

Voor Philip Ngotho, analist bij ABN Amro, is de meest waarschijnlijke oplossing nu een omzetten van de schulden in aandelen, dit in combinatie met een private plaatsing door Trafigura (de grootste aandeelhouder). " Wij denken dat Trafigura zal proberen om een belang van ongeveer 20% aan te houden in het bedrijf, want het heeft veel moeite gekost om de afnameovereenkomsten veilig te stellen ", zo voegde Ngotho er nog aan toe.

In reactie op dit bericht ging de koers van het aandeel in vrije val. Rond de middag bedroeg de koers nog 78 eurocent, of een daling met 38%. Vrijdag bedroeg de slotkoers nog 1,26 euro.

De obligatie die volgend jaar moet terugbetaald worden, noteert anderzijds nog aan 60,15%. Dat stemt overeen met een daling van 16% ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag. Rekening gehouden met een coupon van 8,50% loopt het rendement inmiddels op tot meer dan 80%.

 

 

Meer dan een miljard schulden

ABN Amro is niet de enige instelling die twijfelt aan de duurzaamheid van Nyrstar. Ook Citi en Morgan Stanley hebben het koersdoel voor het aandeel fors verlaagd.

Analisten en beleggers zijn vooral bezorgd over de schulden van Nyrstar. Die schulden zijn de achillespees van de groep, ze bedroegen eind september 1,449 miljard euro.

De meest recent gepubliceerde interimresultaten van de groep waren volgens de CEO teleurstellend. Niettemin werd met geen woord gerept over een herfinanciering van het bedrijf. Daarmee hangt er een dichte mist boven de toekomst van Nyrstar wanneer we weten dat binnen minder dan 1 jaar niet minder dan 350 miljoen euro aan uitstaande obligaties terugbetaald moeten worden.

Bron

L’Echo - Le titre Nyrstar coule