Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Emmanuel Macron in actie: zal Frankrijk zijn schulden kunnen blijven betalen ?

De golf van protest door de gele hesjes achtervolgt Frankrijk nu al meer dan een maand. Daardoor werd president Emmanuel Macron gedwongen een aantal maatregelen aan te kondigen die de koopkracht van de minst begunstigden moeten verbeteren. De gele hesjes zijn daarmee echter niet tevreden, zodat de financiële markten in verhoogde staat van waakzaamheid verkeren.

Het optrekken van het minimuminkomen met 100 euro en de vrijstelling van de belasting op overuren voor de bescheiden inkomens zijn enkele van de aangekondigde maatregelen.

Volgens de eerste berekeningen zouden deze maatregelen de Franse staatskas ongeveer 10 miljard euro kosten.

De pers meent te weten dat het overheidstekort volgend jaar zodoende zou oplopen tot 3,60% van het BBP, waar aanvankelijk maar op 2,80% was gerekend. Dat is meer dan het tekort op de Italiaanse begroting waar al maandenlang zoveel rond te doen is geweest.

Eén zaak staat als een paal boven water: het is slecht nieuws voor de Franse schatkist. Die moet tegen de achtergrond van een verzwakkende economische groei volgend jaar een enorm bedrag ophalen op de obligatiemarkt. Het betreft een bedrag van 225 miljard euro, waarmee Frankrijk de op één na grootste emittent in de eurozone zou zijn.

Alleen Italië moet volgend jaar met 240 miljard euro meer ontlenen.

Spreads zijn gestegen

Hoewel de gele hesjes al hebben aangekondigd bij hun betogingen van komende zaterdag het « V » teken te willen mäken, zijn de reacties op de financiële markten tot dusver beperkt gebleven. Het rendement op de Franse staatsobligaties met looptijd van 10 jaar is met 4 basispunten gestegen. Dat rendement bedraagt op moment van schrijven 0,74%.

De « spread » met de Duitse staatsobligaties, zijnde het verschil in rendement op de 10-jarige staatsobligaties van beide landen, is opgelopen tot 48 basispunten. Het is van april 2017 geleden dat nog zo’n hoge spread werd opgetekend en dat was de periode van de presidentsverkiezingen in Frankrijk.

Vanwege de vrees voor een overwinning van een populistische partij was de spread aan de vooravond van de eerste ronde van de verkiezingen zelfs opgelopen tot 80 basispunten.

De Franse handtekening onder schuldenpapier (AA bij Standard & Poor’s) biedt weliswaar nog meer zekerheid als die van andere landen, waarbij we op de eerste plaats aan Italië denken. De spread met dit land bedraagt 286 basispunten.

Merken we nog op dat sinds het begin van de betogingen het rendement op Franse staatsobligaties is gestegen tot in de buurt van het Belgische niveau.