Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Was 2018 een jaar om zo snel mogelijk te vergeten? Wat heeft 2019 voor ons in petto?

Het Goldwasser Exchange Team wenst u het allerbeste voor 2019. Niets zal het team Goldwasser Exchange weerhouden om  klaar te staan voor al haar klanten in alle marktomstandigheden.

De markten sloten 2018 af onder de slechtste condities sinds de grote financiële crisis van 2008, ondanks het herstel van Wall-Street laastleden . Het prognoseseizoen is nu in volle gang voor 2019. De actie is duidelijk per definitie zeer riskant, zoniet irrealistich.

Alle voorspellers leggen zich eraan neer zonder enige bijzondere creativiteit. Het is geen verrassing dat dit leidt tot een vrij consensuele visie: een wereldeconomie die uiteindelijk nog steeds sterk genoeg is, maar meer dan ooit blootstaat aan de onvoorspelbare beslissingen van enkele  politieke leiders. De onzekerheid die beleggers sinds het laatste kwartaal van 2018 massaal hebben afgewezen , zou dus tot in 2019 door kunnen gaan.

Maar als onzekerheid een bron van angst betekent voor diegenen die risico's nemen tegen hun aard , betekent het ook een bron van inspiratie voor diegenen die de markten koud analyseren op basis van economische basisgegevens en bedrijfswinsten en die accepteren dat de volatiliteit die in 2018 zijn grote comeback maakte, zich goed zou kunnen handhaven.     

Onder de risicofactoren staat de president van de Verenigde Staten op de eerste plaats. Het belastingverlagingsprogramma, dat sinds 2017 door de Amerikaanse aandelenmarkten wordt toegejuicht en dat hen heeft geholpen nieuwe hoogten te bereiken toen de hele wereld het erover eens was dat ze al overgewaardeerd waren, ziet de uitwerkingen ervan wegvallen . En er blijft ruimte voor de angsten die ontstaan door de handelsoorlog met China. 

Aan Europese zijde waait ook de politieke wereld warm en koud. Enerzijds is er een akkoord bereikt tussen de Europese Commissie en Italië, dat eindelijk redelijker blijkt te zijn dan gevreesd en zijn begrotingsprognoses herziet met een overheidstekort voor 2019 van bijna 2%, terwijl het meer als 3% werd gevreesd.  Anderzijds zien we de maatregelen die door Emmanuel Macron onder druk werden genomen om de gele vesten te kalmeren. Het is voor de Europese Commissie in deze context onmogelijk om het een anders te behandelen dan het ander. 

Wat Brexit betreft, zijn de Britten zelf moe van de vele wendingen van deze serie. De landen van de Unie nemen zo goed mogelijk de maatregelen die hen op het ergste voorbereiden, in de hoop ze niet te hoeven gebruiken.

De opkomende landen van hun kant hebben nog steeds te lijden onder de gevolgen van de schokken in de ontwikkelde economieën. Zij blijven de eerste slachtoffers van risicovermijding. Maar verre van een homogene categorie te zijn, genieten  de opkomende landen van een diepgaandere analyse.

Wat kunnen we leren van de lessen waar 2018 ons pijnlijk aan heeft herinnerd? En vooral, hoe te investeren in 2019?

 

 

Herinnering aan enkele basisregels die wij belangrijk vinden om te volgen:  

Regel nr. 1

Respecteer uw eigen gevoeligheid voor risico's en vermijd begeleiding ondanks schapenbewegingen. Dit wordt het TINA-effect genoemd. "Er is geen alternatief". Dit TINA-effect versterkt de paniekbewegingen op de markten, omdat ze belegd zijn in bepaalde soorten risico's van beleggers die er niets mee te maken hebben. Wanneer de paniek zich uitbreidt naar de markten, verliezen deze beleggers hun kalmte. Zij zijn de laatste die een stierenmarkt betreden en de eerste die terrein verliezen wanneer de wind verandert.

Regel nr. 2

Diversifieer uw investeringen.

  • Als u de aandelenmarkten wilt betreden, zorg er dan voor dat dit deel van uw vermogen indien nodig voor een zeer lange tijd kan worden belegd.
  • Behoud van de liquiditeit om geleidelijk in tranches te beleggen
  • Diversifieer uw risicoposities: of het nu gaat om beleggingen in aandelen of tussen emittenten van obligaties, het risico moet gediversifieerd zijn. 

Regel nr. 3

Stel de samenstelling van uw portefeuille  in functie van uw beleggingshorizon en eventuele inkomstenbehoeften.

Regel nr. 4

Beoordeel of het risico dat u neemt correct wordt vergoed.

De obligatie thema’s van Goldwasser Exchange voor 2019

Hoewel het stijgende renteklimaat ongunstig is voor obligaties, hebben ze veel voordelen, waaronder het vermogen om aanzienlijke verliezen te compenseren die nog steeds mogelijk zijn op de aandelenmarkten, zoals in 2018.

Bovendien zijn obligaties geen homogene categorie, maar ze bieden vele mogelijkheden met verschillende kenmerken.

Daarom raden wij aan om in 2019 uw obligatieportefeuille te diversifiëren:

  • Obligaties van hoge kwaliteit uitgegeven in de valuta's van de opkomende landen 
  • Obligaties van opkomende landen in harde valuta
  • Obligaties in USD met korte of middellange termijn
  • Goede kwaliteit euro-obligaties