Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Coupon van 2,25% voor de nieuwe obligatie ArcelorMittal in euro

Staalreus ArcelorMittal heeft zijn come back gemaakt op de kapitaalmarkten via de emissie van een obligatie met een looptijd van 5 jaar. Op de secundaire markt bedraagt het rendement ongeveer 2,15% met een koers van 100,50%. 

De obligatie in kwestie draagt een vaste coupon van 2,25%. De interesse voor de emissie was groot, want in totaal was ze met een totaal bedrag van 3 miljard euro bijna 5x overschreven.

Het bedrijf, geleid door de Indiase miljardair Lakshmi Mittal, is naar de financiële markten gekomen tegen de achtergrond van een toenemend protectionisme in zowel de Verenigde Staten als in Europa.

Met een uitgifteprijs licht onder pari bedraagt het rendement van de obligatie 2,30%. Dat is 210 basispunten meer dan de interbancaire referentierente op dit moment. Die premie valt nog mee, want aanvankelijk was gedacht aan een emissieprijs die 245 tot 250 basispunten boven die risicovrije basisrente zou uitkomen. Een onverwachte meevaller dus voor het staalbedrijf. De obligatie zou verkrijgbaar zijn in coupures van 100.000 euro.

In de marge van de emissie merkt Bloomberg op dat de handelsoorlog ontketend door president Donald Trump eigenlijk een meevaller was voor ArcelorMittal. Als gevolg van de invoerheffingen op staal zijn de verkoopprijzen voor het staal van de Amerikaanse fabrieken van het bedrijf gestegen.

Emittent in de categorie « Investment Grade »

Bovendien krijgt het bedrijf meer krediet van de ratingagentschappen. In juni 2018 verhoogde Moody’s de rating voor ArcelorMittal met één streepje tot « Baa3 » en met tevens een stabiel perspectief. Moody’s is vooral tevreden over de inspanningen die het bedrijf bereid is te doen om de schulden af te bouwen.  

‘ ArcelorMittal is vast van plan om de schulden af te bouwen en kan daarbij rekenen op zowel betere resultaten als op een betere cash flow. Daardoor verbetert het financieel profiel van de groep, dat zich ook voorzichtiger opstelt wat betreft toekomstige investeringen en fusies/overnames ‘, zo merkte Gianmarco Migliavacca als voornaamste kredietanalist bij Moody’s op.

Het ratinghuis verwacht bovendien niet dat ArcelorMittal zijn dividend ingrijpend zal verhogen alvorens de doelstelling van een netto schuld van 6 miljard dollar is bereikt. Op 31 maart bedroeg de schuldenberg nog 11 miljard. Het objectief van 6 miljard dollar zou einde 2019 bereikt kunnen worden. Moody’s merkt daarbij op de omstandigheden op de belangrijkste markten gunstig zouden moeten blijven voor ArcelorMittal.

De handelsspanningen, die op de eerste plaats veroorzaakt werden door de beslissing van de Verenigde Staten om 25% invoerheffingen op staal en 10% op aluminium te heffen, zouden uiteindelijk niet zoveel invloed hebben op de resultaten van het bedrijf. ArcelorMittal is in staat om al zijn belangrijkste markten exclusief vanuit de eigen binnenlandse fabrieken te bevoorraden, zonder te moeten rekenen op veel import.

ArcelorMittal behoudt dus het profiel van emittent van goede kwaliteit, wat onder andere ook blijkt uit de rating « BBB- » bij Standard & Poor’s.