Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Gemengde resultaten bij Gilead, beurskoers daalt maar de obligaties houden stand

Het Amerikaans biotechbedrijf Gilead, de verkoper van onder andere AIDS-bestrijder Truvada, heeft niet bepaald kunnen overtuigen met de laatste kwartaalcijfers.

De verkopen van Truvada lieten weliswaar een stevige stijging optekenen tot 4,10 miljard dollar, ten opzichte van 3,40 miljard dollar over dezelfde periode een jaar eerder, maar de inkomsten uit de verkopen van de medicijnen tegen hepatitis C vielen tegen. Deze bedroegen nog 738 miljard dollar, tegenover 1,50 miljard dollar het jaar voordien. De daling is vooral te wijten aan druk op de prijzen en aan zwakke verkopen van de behandelingen Harvoni en Epclusa als gevolg van een toegenomen concurrentie op de markt.

Over het vierde kwartaal kwam het omzetcijfer uit op 5,80 miljard dollar, tegenover 5,90 miljard dollar een jaar eerder. Uiteindelijk kwam die omzetcijfer toch uit boven de verwachtingen van de analisten op Wall Street (5,50 miljard dollar).

Onderaan de streep was er een nettowinst van 3 miljoen dollar (0 dollar per aandeel), waarbij rekening moet gehouden worden met een belangrijkrijke afschrijving op activa. Zo was er de stopzetting van het programma voor cellulaire myelomatherapie, een programma afkomstig uit de overname van Kite Pharma door Gilead in 2017.

Zonder rekening te houden met eenmalige factoren bedroeg de winst per aandeel nog 1,44 dollar, of 26 dollarcent minder dan de consensusverwachting volgens IBES Refinitiv.

Voor 2019 rekent het management op een omzetcijfer tussen 21,30 en 21,80 miljard dollar, tegenover 25,70 miljard dollar in 2017. Deze vooruitzichten houden rekening met supplementaire reducties in de terugbetalingen voor de behandeling van AIDS door de Amerikaanse gezondheidsinstanties en met de concurrentie op de markt voor generieken.

Op Wall Street is de koers van Gilead Sciences met 3,38% gedaald in reactie op de publicatie van de cijfers.

De obligatiekoersen stabiliseerden echter, wat kan wijzen op vertrouwen van de kant van de beleggers wat betreft de capaciteit van het bedrijf om zijn schulden terug te betalen. Vorig jaar realiseerde Gilead een operationele cash flow van 8,40 miljard dollar. Bovendien werd voor een bedrag van 6,30 miljard dollar aan obligaties terugbetaald.

De obligatie die loopt tot 2022 met een coupon van 3,25%, verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar (wisselkoersrisico), wordt momenteel verhandeld aan 99,23% van de nominale waarde. Het rendement bedraagt zodoende 3,48%. Met een rating A hoort ze volgens Standard & Poor’s thuis in de categorie Investment Grade.

Bronnen

Persmededelingen van Gilead

Gilead fourth-quarter profit misses Wall Street estimate, shares fall (Reuters.com)