Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

EBay keert eerste dividend uit, obligatie 2027 onder pari

Bij de publicatie van de resultaten kondigde dit Amerikaans online platform aan dat voor de eerste keer in de geschiedenis een dividend wordt uitbetaald. Voor Oblis voldoende aanleiding om nog eens naar de obligaties van eBay te kijken.

Kort samengevat zag de boodschap van het bedrijf wat de cijfers betreft er als volgt uit: een winst per aandeel die de verwachtingen overtrof, maar tegenvallende vooruitzichten wat de omzet betreft. De cijfers werden op 31 januari bekendgemaakt.

Netto was er over het vierde kwartaal een winst van 763 miljoen dollar, wat neerkomt op 0,71 dollar per aandeel. De consensusverwachting bij de analisten lag op een winst per aandeel van 0,68 dollar. De omzet steeg over de verslagperiode anderzijds met 6,30% tot 2,88 miljard dollar. Waarmee het bedrijf iets achter bleef op de verwachtingen.

Het management kondigde voor het eerst in de geschiedenis dus een dividend aan, de aandeelhouders mogen rekenen op 0,14 dollar per aandeel. Om diezelfde aandeelhouders aan zich te binden zal het bedrijf voor een bedrag van 5 miljard dollar eigen aandelen inkopen.

De guidance stelde anderzijds teleur. Er wordt uitgegaan van een omzet tussen 2,55 en 2,60 miljard dollar voor het lopende kwartaal, tegenover een door de analisten verwachte 2,66 miljard dollar. Ook de vooruitzichten voor de winst per aandeel stelden enigszins teleur.

Dreiging van activistische aandeelhouders

EBay wordt geconfronteerd met de druk van enkele grote aandeelhouders, waaronder de fondsen Elliott en Starboard Value. Deze dringen aan op een aantal maatregelen zodat het bedrijf beter zou kunnen concurreren met Amazon. Deze laatste is nog altijd marktleider in de online verkopen.

Volgens deze grootaandeelhouders zou het bedrijf een aantal activiteiten moeten afstoten om zich vervolgens te focussen op zijn kernactiviteiten.

Elliott Management, een bedrijf met hoofdzetel in New York dat een reputatie heeft als activistische aandeelhouder, vestigt er de aandacht op dat eBay het op de beurs minder goed doet dan de branchegenoten en deze evolutie is niet bepaald nieuw. Elliott heeft 4% van de aandelen eBay in portefeuille.

De magere groei van de omzet is volgens de beheerders van het fonds een gevolg van een slechte bedrijfsvoering. Elliott stelt een aantal maatregelen voor en koppelt daar de belofte aan vast van een verdubbeling van de koers over een periode van 2 jaar.

Sinds 1 januari is de koers van het aandeel overigens met meer dan 25% gestegen.

Jaarlijks rendement van 4,15%

Op de secundaire markt noteert de obligatie 2027 van eBay momenteel aan 96% van de nominale waarde.

Verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar en met een rating « BBB+ » in de categorie Investment Grade bij Standard & Poor’s bedraagt het huidig rendement op jaarbasis 4,15%.

Bron

LeMonde, Le site eBay sous la pression de deux fonds activistes