Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

AB InBev wil een deel van zijn Aziatische activiteiten naar de beurs brengen

AB InBev, de grootste brouwer in de wereld, wil verschillende miljarden dollars ophalen door een deel van de Aziatische activiteiten naar de beurs te brengen. Het bericht stond te lezen op Reuters, dat zich baseert op informatie gewonnen bij 2 Aziatische banken.

Op basis van een totale waardering van 70 miljard dollar zou de operatie 5 miljard dollar kunnen opleveren, dit dan weer volgens een berekening van Bloomberg. Met dit bedrag kan de brouwer van onder andere Budweiser, Corona en Stella Artois zijn schulden afbetalen. Als gevolg van de overname van SABMiller in 2016 sleept AB InBev nog een schuld van ongeveer 100 miljard dollar met zich mee.

AB InBev, dat zijn rating in december met één streepje verlaagd zag worden tot « Baa1 » heeft er zodoende alle belang bij dat die schulden afgebouwd worden.

In oktober kondigde de brouwer al een verlaging van zijn dividend aan, dit als gevolg van tegenvallende verkopen op zijn belangrijkste Amerikaanse en Braziliaanse markten. Het management liet toen weten te streven naar een optimale kapitaalstructuur met een ratio schulden / Ebitda van ongeveer 2. Dat betekent dat de schulden gedekt worden door 2x het bruto bedrijfsresultaat.

Reuters citeerde analist Trevor Stirling van Bernstein Research, die berekende dat de ratio schulden / Ebitda op het einde van vorig jaar 4,70 bedroeg.

Sommige analisten, zoals bijvoorbeeld die van Jefferies, zijn van mening dat een versnelde afbouw van de schulden AB InBev ook de ruimte geeft om aan nieuwe overnames te denken.

In januari herfinancierde AB InBev een deel van zijn schulden door de emissie van nieuwe obligaties voor een totaal bedrag van 15 miljard dollar, dit via verschillende lijnen. Deze obligaties noteren momenteel onder pari.

Zo is er bijvoorbeeld de obligatie uitgegeven in 2012 die loopt tot 15 juli 2022 met een coupon van 2,50%. Ze noteert momenteel aan 97,80% van de nominale waarde. Waardoor het rendement op ongeveer 3,12% kan berekend worden. Verkrijgbaar in coupures van 1.000 dollar heeft ze een rating A- bij Standard & Poor’s. De halfjaarlijkse coupon werd onlangs uitbetaald, zodat het aantal dagen verlopen intresten beperkt blijft tot een 20-tal.

Bronnen

Persmededelingen van AB InBev

AB InBev considers partial IPO of Asian business –bankers (Reuters)