Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Zeldzame ziekten en opkomende markten zorgen voor goede resultaten van Sanofi

De Franse multinationale farmaceutische onderneming rapporteerde een winst per aandeel in lijn met haar verwachtingen. Dit resultaat wordt voornamelijk gedreven door de Sanofi Genzyme divisie, die zich richt op zeldzame ziekten en oncologische geneesmiddelen. Opkomende markten zijn de best markten wat omzet betreft. De schuld neemt toe, maar Sanofi is een sterk bedrijf.

De Franse farmagroep Sanofi heeft over het boekjaar 2018 een stijging van de winst per aandeel aan constante wisselkoersen met 5,10% laten optekenen. Daarmee bleef het bedrijf binnen de zelf opgegeven estimaties .

De naar grootte 5de farmagroep in de wereld blijft, behoudens onvoorziene omstandigheden, een groei met 3 tot 5% te voorzien. 

De omzet kwam uit op 34,46 miljard euro : aan constante wisselkoersen is de omzet met 2,50% gestegen. Vooral is de omzet van de divisie Sanofi Genzyme (medische specialiteiten voor zeldzame ziekten en oncologie) is gestegen met 31%. De divisie Diabetes & Cardiovasculair zag de omzet echter teruglopen (-13,8%).

Geografisch gezien scoorden vooral de groeilanden goed, met een omzetstijging van 7,50%. Verenigde Staten en Europa waren min of meer stabiel. 

In 2018 werden verschillende nieuwe belangrijke medicijnen gelanceerd (Dupixent, Libtayo en Cablivi), meer bepaald voor dermatologie en specifieke kwalen. Het verlies aan patenten in de VS zwakte af, aldus CEO Olivier Brandicourt in de persmededeling die volgde op de publicatie van de cijfers. De overnames van Bioverativ en Ablynx (gerichte op biotechnologie) hebben een stevige basis gelegd in de bestrijding van zeldzame hematologische kwalen. Bovendien werden de capaciteiten van het bedrijf wat betreft biologisch onderzoek versterkt.

Beide overnames (Biovertiv en Ablynx) verklaren onder andere waarom de schulden van het bedrijf fors opliepen. De schuldengraad is opgelopen van 5,16 miljard euro eind december 2017 tot 17,63 miljard euro op 31 december 2018. Deze schuldengraad moet bekeken worden tegen een beurskapitalisatie van 93 miljard euro maar vooral tegen de operationele resultaat van € 8,466 miljard in 2018 (bron Bloomberg). 

Trouwens heeft Sanofi goede ratings op lange termijn gekregen : A1 bij Moody’s en AA bij Standard & Poor’s, met stabiele "outlook".

De schulden bestaan hoofdzakelijk uit obligaties, waarvan eentje in dollar (wisselkoersrisico) die loopt tot juni 2023 met een coupon van 3,375%. Verkrijgbaar in coupures van 2.000 euro kan ze worden gekocht aan 101,60%, zodat het rendement rond 3% bedraagt.