Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatie Kongsberg Automotive heeft de wind in de zeilen

Het Noors bedrijf Kongsberg Automotive, gespecialiseerd in de productie van een groot aanbod aan onderdelen voor de autoindustrie, is minder bekend bij het grote publiek. Vorige week maakte het bedrijf nochtans cijfers bekend die op de beurs goed werden onthaald. Een geschikte gelegenheid voor nog eens te kijken naar de obligaties die dit bedrijf heeft uitstaan.

Kongsberg, dat zich vooral toespitst op versnellingsbakken, bestaat inmiddels al bijna 100 jaar. In reactie op de cijfers steeg de koers van het aandeel vorige vrijdag op de beurs van Oslo met 5,80% nadat het bedrijf bekendmaakte dat de omzet lichtjes was gestegen tot 1,20 miljard euro.

In een brief aan de aandeelhouders wees het management er op dat tegen de achtergrond van het reorganisatieplan uit 2016 de operationele prestaties voor het achtste kwartaal op rij waren verbeterd.

Anderzijds werd in die brief ook opgemerkt dat ook fabrikanten van auto-onderdelen als Kongsberg in 2018 geconfronteerd werd met de onzekerheid die de autosector in haar geheel treft.

Daarmee werd onder andere verwezen naar het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, dat geleid heeft tot het optrekken van de importheffingen, tot een vertraging in de groei van de Chinese economie en tot een sterke stijging van de prijzen voor sommige producten en grondstoffen. Zodoende veranderde niet alleen het gedrag van de consumenten maar ontstonden er ook tekorten aan bepaalde producten.

« Ondanks deze storende elementen hebben onze eindmarkten uiteindelijk goed standgehouden, waarbij in de meeste geografische zones een bescheiden groei werd opgetekend », zo preciseerde een woordvoerder van de groep.

Vorig jaar werden niettemin voor een recordbedrag van 360 miljoen euro aan nieuwe contracten binnengehaald, waardoor Kongsberg verzekerd is van een stijging van de omzet in de komende jaren.

Met een beurskapitalisatie van 3,80 miljard Noorse kroon (279 miljoen euro op basis van de huidige wisselkoers) stelt dit bedrijf 10.000 werknemers te werk in een 30-tal fabrieken in 18 landen. Kongsberg beschikt over 7 innovatiecentra gespreid over Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.

Herfinanciering van de schulden

In het jaarrapport gaf Kongsberg aan dat de schulden op een pro-actieve manier geherfinancierd zullen worden door de emissie van een obligatie met een looptijd van 7 jaar.

Het succes van deze emissie werd gestimuleerd door het optrekken van het kapitaal met 10%, operatie die de steun genoot van de grootste aandeelhouder.

Op deze manier krijgt Kongsberg Automotive een solide kapitaalstructuur op lange termijn.

De bewuste obligatie met looptijd van 7 jaar stond recent sterk in de belangstelling bij de beleggers. De koers steeg van 92 naar 97%, waardoor het rendement opliep tot 5,50%.

Het betreft een eersterangsgewaarborgde verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro. Bij Standard & Poor’s heeft ze een rating « BB- » aan de bovenkant van de speculatieve categorie.

Ze kan door de emittent Kongsberg Actuation Systems BV, een dochter van Kongsberg Automotive ASA, vervroegd terugbetaald worden zoals op de obligatiefiche te lezen staat.