Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Groen licht voor overname Essar Steel door ArcelorMittal, nieuwe obligatie om overname te financieren

De wereldwijde nummer één in de staalsector ArcelorMittal heeft opnieuw wat meer krediet gekregen van de ratingagentschappen. Het bedrijf heeft via een obligatie met een looptijd van 7 jaar 750 miljoen dollar opgehaald. Bedoeling van de operatie is om de overname van Essar Steel te financieren.

De nieuwe emissie moet het mogelijk maken om een bestaande kredietlijn in het kader van die overname te herfinancieren. Het Indiase Essar Steel werd via een joint venture met Nippon Steel & Sumitomo Metal overgenomen.

Het akkoord voorziet dat ArcelorMittal 60% van de joint venture in handen krijgt, de Japanse tegenpartij mag dus op 40% rekenen. In de raad van bestuur krijgen beiden echter evenveel zeggingschap.

Een Indiase handelsrechtbank heeft vrijdag de overname van Essar Steel goedgekeurd. Het is overigens de eerste keer dat een buitenlands bedrijf (Nippon Steel in dit geval) toegang krijgt tot de Indiase staalsector.

Volgens Bloomberg betalen beide bedrijven samen 420 miljard roepie (ongeveer 5 miljard euro) als overnameprijs.

Een gespecialiseerde website meldt dat Arcelor al meer dan 10 jaar probeert om vaste voet aan de grond te krijgen in de Indiase staalsector. Deze sector is in volle groei, maar wordt door lokale bedrijven geconfronteerd. Administratieve problemen in combinatie met moeilijkheden die op het terrein worden ontmoet, stonden tot dat dusver in de weg.

In een persmededeling gaf het management aan dat het de bedoeling is om de productie van Essar Steel op te trekken tot 8,50 miljoen ton per jaar, tegenover 6,50 miljoen ton momenteel. Op termijn is het de bedoeling om die productie op te trekken tot 15 miljoen ton per jaar.

Een obligatie in euro

Arcelor Mittal, dat vorig jaar een groei van de nettowinst met 12,70% tot 5,10 miljard dollar liet optekenen, was eerder dit jaar al naar de obligatiemarkt gekomen.

Het betreft een obligatie in euro met een looptijd van 5 jaar en een vaste coupon van 2,25%.  

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro noteert deze obligatie aan pari.

Kwaliteit « Investment Grade »

De groep geleid door de miljardair Lakshmi Mittal krijgt opnieuw betere punten van de ratinghuizen. In juni heeft Moody’s de rating opgetrokken tot « Baa3 » met een stabiel perspectief.

ArcelorMittal mag zich zodoende opnieuw tot de emittenten van de goede categorie rekenen, zes maanden nadat het uit die categorie was getuimeld. Dat is te danken aan het feit dat het bedrijf zijn schulden in versneld tempo heeft afgebouwd.

Gianmarco Migliavacca, de analist die Arcelor Mittal voor Moody’s volgt, merkt in dat verband op dat het afbouwen van de schulden te danken is aan een verbetering van zowel de nettowinst als de operationele cash flow. In de toekomst wil het bedrijf voorzichtig omspringen met investeringen en met nieuwe overnames.

Moody’s verwacht dat ArcelorMittal geen hoge dividenden zal uitkeren alvorens de schulden gereduceerd zijn tot 6 miljard dollar (tegenover 11 miljard dollar einde maart). Dat zou einde dit jaar al het geval kunnen zijn.

ArcelorMittal mag zich zodoende een emittent van goede kwaliteit (« Investment Grade ») noemen, getuige ook de rating « BBB- » bij Standard & Poor’s.