Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Een coupon van 6,90% voor nieuwe obligatie Petrobras met looptijd van 30 jaar

Het Braziliaans staatsbedrijf Petrobras, dat vorig jaar een nettowinst van 7 miljard dollar realiseerde, heeft een nieuwe obligatie met een lange looptijd op de markt gebracht en tevens een bestaande uitgebreide. Het boegbeeld van de Braziliaanse economie verlengde de obligatie met een looptijd van 10 jaar met een coupon van 5,75% met 100 miljoen dollar.

Deze « tapering » gebeurde aan een prijs van 99% van de nominale waarde, waardoor het rendement op jaarbasis 5,84% bedraagt.

Petrobras Global Finance BV heeft tevens een nieuwe obligatie op de markt gebracht met een looptijd van 30 jaar en een coupon van 6,90%. Hiermee werd 2,25 miljoen dollar opgehaald.

De ratingagentschappen beschouwen de schulden van Petrobras, de grootste Braziliaanse emittent van obligaties, als speculatief. Standard & Poor’s heeft bijvoorbeeld een rating « BB- ».

Omdat ze verkrijgbaar is in coupures van 2.000 dollar komt deze lening ook binnen het bereik van kleine beleggers.

Opnieuw winstgevend na 5 verlieslatende jaren

Deze herfinanciering vond plaats enkele dagen nadat Petrobras de resultaten over het boekjaar 2018 bekendmaakte. Het voorbije jaar werd afgesloten met een nettowinst van 7 miljard dollar.

Het is de eerste keer in 5 jaar dat het bedrijf winstgevend was, waarmee aangegeven wordt dat Petrobras weer op het juiste spoor zit nadat de corruptiezaak die de Braziliaanse regering deed vallen grote schade aanrichtte.

President Jair Bolsonaro duidde bij het begin van dit jaar Roberto Castello Branco als topman van de oliereus. Volgens Castello Branco waren de resultaten van Petrobras zonder enige twijfel de beste die de afgelopen jaren werden gerealiseerd.

Obligaties worden opnieuw gekocht

In de persmededeling werd aangegeven dat de goede prestaties te danken waren aan hogere marges bij afgeleide olieproducten op de eigen thuismarkt en aan een toename van de export van ruwe olie. Bovendien speelden ook de stijging van de olieprijs en de hogere waardering voor de dollar een rol in het verhaal.

De betere operationele prestaties van Petrobras weerspiegelen zich ook op de obligatiemarkt, waar de rendementen zjin gedaald. Dat betekent dat de beleggers vrede nemen met een lagere vergoeding dan in het verleden het geval was.