Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Faurecia en Cemex leggen dynamiet onder de obligatiemarkt in euro

Ondanks alle onzekerheid omtrent de Brexit mochten er op de Europese obligatiemarkt toch weer een aantal nieuwe emissies verwelkomd worden. Het betreft meer bepaald toeleverancier aan de autosector Faurecia en cementbedrijf Cemex (van Mexicaanse nationaliteit) die met nieuwe obligaties naar de markt zijn gekomen.

Faurecia, de Franse toeleverancier die voor 49% eigendom is van Peugeot, heeft een half miljard euro opgehaald via een obligatie met een looptijd van 4 jaar en een vaste coupon van 3,125%.

Volgens Standard & Poor’s betreft het een speculatieve lening met rating « BB+ », waardoor ze op de grens van de categorie Investment Grade gesitueerd mag worden.

Faurecia is één van de grootste toeleveranciers aan de autosector, met als specialisatie autozetels, interieurinrichting en controlesystemen voor emissies.

De opbrengst van de emissie zal worden gebruikt om een krediet van 500 miljoen euro te herfinancieren, krediet dat werd aangegaan in het kader van de overname van Clarion. Met deze overname was een bedrag van 1 miljard euro gemoeid, ze moet de groei van het bedrijf in een hogere versnelling brengen. Met de inbreng van Clarion krijgt Faurecia de kans om één van de belangrijkste spelers wereldwijd wat betreft elektronische systemen voor het dashboard te worden.

Volgens specialisten van de autosector is de overname strategisch verantwoord voor Faurecia, want het bedrijf krijgt zodoende een vierde groeipool ‘ingebouwde systemen’. Deze groeipool kan belangrijk worden met de komst van de elektrische, geconnecteerde en autonome wagens op komst.

Volgens een eigen raming kan deze markt tegen 2030 een waarde van 81 miljard euro hebben, dit als gevolg van de opkomst van de wagen van de toekomst.

Dat lijkt bevestigd te worden door het feit dat Faurecia over 2018 een omzetcijfer van 17,50 miljard euro bekendmaakte, een stijging met 7% ten opzichte van het jaar voordien. Die prestatie is des te opmerkelijker gezien de moeilijke situatie op de automarkt. De tweede helft van het jaar werd gekenmerkt door een vertraging van de verkopen in China en door nieuwe normen in Europa.

Gelijkaardige kenmerken voor de nieuwe obligatie Cemex

Cemex, één van de belangrijkste spelers in de cementsector, heeft 40.000 medewerkers in een 50-tal landen. Ook dit bedrijf komt met een nieuwe obligatie die loopt tot 2026.

De cementreus wordt door Standard & Poor’s als speculatief beschouwd (rating « BB »). Met de nieuwe obligatie met een coupon van 3,125% werd 400 miljoen euro opgehaald, ze is verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro.

Dit Mexicaans bedrijf, dat na 6 verlieslatende jaren als gevolg van de crisis in de Amerikaanse vastgoedsector in 2015 opnieuw winstgevend is geworden, kondigde een stijging van de omzet met 6% aan tot 14,40 miljard dollar.

Hoewel de schulden (inclusief perpetuals) gereduceerd werden tot bijna 1 miljard dollar in de loop van het boekjaar, realiseerde de groep een nettowinst van 543 miljoen dollar, tegenover 806 miljoen dollar een jaar eerder.

Cemex, dat vooral actief is in de Verenigde Staten maar ook in Zuid- en Centraal-Amerika en op de Caraïben, was tevreden over de groei van het omzetcijfer in 2018. Dat werd ondersteund door volumegroei en door stabiele prijzen voor de 3 belangrijkste producten van de groep, zo stelde het bedrijf in een persmededeling.