Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Obligatie Aegean Airlines 3,60% in coupures van 1.000 euro met steun Wereldbank

De lijst met emittenten opgesteld door Oblis werd nogmaals uitgebreid met een nieuwe naam. Het betreft meer bepaald die van Aegean Airlines, de luchtvaartmaatschappij die haar 20-jarig bestaan viert. We stellen hier dit Grieks bedrijf voor en de nieuwe obligatie is verkrijgbaar in coupures van 1.000 €.

De belangrijkste transportgroep van Griekenland heeft begin deze maand 200 miljoen euro opgehaald via een nieuwe obligatieDe lening werd 2,60x overschreven. De eerste obligatie die dit jaar door een Grieks bedrijf werd uitgegeven, biedt een jaarlijks rendement van 3,60% tot op de vervaldag. Door het feit dat ze beschikbaar wordt gesteld in coupures van 1.000 euro (iets wat steeds zeldzamer wordt) is ze ook toegankelijk voor de kleine belegger.

Het bedrijf heeft geen beroep gedaan op de ratinghuizen, zodat er ook geen rating beschibaar is.

Vernieuwing van de vloot

Met de opbrengst van de emissie zal Aegean Airlines zijn vloot herfinancieren. Een jaar geleden, nadat 2017 een recordjaar was gebleken, bevestigde het management van de luchtvaartmaatschappij het vertrouwen in Airbus door 42 nieuwe toestellen te bestellen.

Met een waarde van 5 miljard dollar was dit één van de grootste bestellingen gedaan door een Grieks bedrijf sinds de crisis die het land bijna 10 jaar geleden aan de rand van de afgrond bracht.

De overeenkomst getekend door beide partijen voorziet de levering van 30 toestellen van het type A320neo/A321neo, met daarbij nog een optie op 12 bijkomende vliegtuigen.

Op de website, waar ook het bezit van een 10-tal vliegtuigen van Boeing wordt vermeld, gaat het bedrijf er prat op één van de jongste Europese vloten te hebben.

Een deel van de opbrengst van de emissie zal gebruikt worden voor de bouw van een nieuw trainingscentrum met vluchtsimulator voor de piloten op 12.000 m² op de internationale luchthaven van Athene.

Met steun van de Wereldbank

Het vermelden waard is dat Aegean Airlines bij de emissie van deze obligatie kon rekenen op de steun van de Wereldbank. Deze schreef in op 10% van de obligaties. De aanwezigheid van deze supranationale emittent in het orderboekje schonk de andere beleggers moed.

In 2015 is de Wereldbank stapsgewijs weer in Griekenland beginnen te investeren, dit om het economisch herstel een duwtje in de rug te geven. In totaal werd tot dusver 2,40 miljard euro in 44 projecten geïnvesteerd, onder andere in de financiële sector, de energie sector en in infrastructuur.

Zoals gezegd was 2017 een recordjaar voor Aegean Airlines. Over de eerste 9 maanden van het nieuwe boekjaar werd een omzet van 939 miljoen euro gerealiseerd, een stijging met 5% op jaarbasis. De nettowinst bedroeg meer dan 80 miljoen euro.

Samen met dochter Olympic Air, bedrijf dat 7 jaar geleden werd overgenomen, vervoerde Aegean Airlines in de eerste 3 kwartalen van het boekjaar 10,80 miljoen passagiers.

Geprezen door de klanten

Opmerkelijk is tevens dat Aegean Airlines, dat op 151 bestemmingen in 43 landen vliegt, door de reizigers de lucht in wordt geprezen.

In 2017 kreeg het bedrijf voor de 8ste keer de onderscheiding van « beste regionale luchtvaartmaatschappij in Europa » van Skytrax World Airline, een gespecialiseerde luchtvaartorganisatie.

Het bedrijf staat hoog aangeschreven voor zijn dienstverlening aan de klanten, wat ook blijkt uit het feit het als 9de uit de bus kwam in de top 20 van de beste luchtvaartmaatschappijen in de wereld, dit volgens Conde Nast Traveller.

De lezers prezen vooral het professionnalisme en de vriendelijkheid van het boordpersoneel. Volgens de gespecialiseerde site tourmag.com is het bedrijf er in de voorbije jaren sterk op vooruitgegaan.