Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Beleggers hebben weer meer interesse voor obligaties van Altice

De hemel lijkt te zijn opgeklaard boven de obligaties van de telecomreus Altice Europe. Op de beurs is de koers van het aandeel vorige vrijdag met 26% gestegen na de publicatie van de jaarcijfers.

Een toename van het aantal abonnees en meevallende vooruitzichten voor 2019 hebben de beleggers gerustgesteld.

Zoals altijd ging de aandacht van die beleggers vooral uit naar de resultaten van SFR, de Franse dochter van deze holding gecontroleerd door de miljardair Patrick Drahi.

Dat SFR is op zijn eentje goed voor 2/3de van de omzet van Altice Europe. Deze laatste begrijpt ook de activa van de vormalige Portugal Telecom en het Israëlische Hot.

Op een moeilijke markt zette SFR het herstel verder, het bedrijf slaagde er in om 1,30 miljoen nieuwe mobiele abonnees aan te trekken.

Door deze aangroei op kwartaalbasis is het aantal trouwe klanten in het mobiele segment opgelopen tot 13,50 miljoen, waardoor SFR concurrent Free werd voorbijgestoken.

In een persmededeling wees het bedrijf er op dat in 2018 meer abonnees werden teruggewonnen dan in de 3 jaren voordien verloren gingen.

Die aangroei van abonnees ging echter wel gepaard met agressieve prijszetting, zodat de omzet van SFR met 2% daalde tot 10 miljard euro.

Reuters herinnert er aan dat Altice Europe op de Frans markt betrokken is in een zware concurrentieslag. Die gaat gepaard met een prijzenoorlog, zodat de operatoren grote kortingen moeten toestaan.

Alle dochters van Altice Europe realiseerden samen een omzet van 14,09 miljard euro, of een daling met 2,90% ten opzichte van het jaar. Het bruto bedrijfsresultaat steeg anderzijds met 8,90% tot 5,10 miljard euro.

Beurskoers stijgt met 26%

De beleggers keken echter vooral naar de vooruitzichten en lieten de omzetdaling voor wat ze was.

Bovendien werd tevreden gereageerd op het feit dat Altice Europe in Frankrijk opnieuw groei verwacht. Er wordt gerekend op een toename van de omzet tussen 3% en 5% en op een Ebita tussen 4 en 4,50 miljard euro.

Daarnaast staat afbouw van de schulden nog steeds hoog in het vaandel. Er staan nog meer verkopen van activa op de agenda, zodat de schuld kan teruggebracht worden tot 4x de aangepaste Ebitda.

Het bedrijf had een grote schuldenberg (meer dan 28 miljard euro) opgebouwd als gevolg van een serie overnames. Die schuldenberg blijft de achillespees van Altice Europe.

Tegen die achtegrond verkocht de holding vorig jaar voor bijna 4 miljard euro aan participaties in zijn zendmasten in Frankrijk en Portugal. Daarnaast is het ook de bedoeling om een deel van het Portugees netwerk te verkopen.

Obligaties Altice worden weer gekocht

De beleggers wagen het opnieuw om de obligaties van Altice Europe te kopen. Zo is er de obligatie met nog een looptijd van 6 jaar die een rendement biedt van 7,20% tegenover nog 8% aan de vooravond van de publicatie van de resultaten en meer dan 11% begin januari.

De obligaties van Altice Europe hebben een rating « B- » in de speculatieve categorie bij Standard & Poor’s.