Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Tesla krijgt het weer warm op Wall Street, wat met de obligatie 2025 ?

Opnieuw een aanval van zwakte vorige week op de beurs van New York voor het aandeel Tesla. De oorzaak moet niet alleen gezocht worden bij de daling van het aantal geleverde wagens vorig kwartaal, maar eveneens bij een terugval ten opzichte van het kwartaal voordien. Voor Oblis hoog tijd om de situatie rond de obligatie van dit bedrijf die loopt tot 2025 nog eens te bekijken.

De pionier van luxueuze elektrische wagens Tesla zag in de eerste 3 maanden van dit jaar maar 63.000 wagens van de band rollen en dat is 31% minder dan in het kwartaal voordien. Het was eveneens minder dan de 76.000 waar de analisten op hadden gerekend.

« Rekening houdend met een belangrijke toename van de leveringen in Europa en China in combinatie met problemen waar we voor het eerst mee werden geconfronteerd, hebben we tot en met 21 maart maar de helft van de volumes van het kwartaal kunnen leveren », zo gaf het bedrijf toe. Daarbij werden op het einde van het kwartaal de nodige maatregelen genomen om de snelheid van levering te verhogen.

Eens te meer heeft Tesla dus zijn objectieven gemist, waardoor de ongerustheid over de financiële breekbaarheid van het bedrijf opgericht door Elon Musk weer is toegenomen.

JP Morgan Chase heeft het koersdoel voor het aandeel verlaagd van 215 naar 200 dollar, met daarbij de opmerking dat de resultaten over het eerste kwartaal zullen tegenvallen wat betreft de omzet, de marges en de cash flow.

Op de beurs van Wall Street is de koers van het aandeel onmiddelijk bestraft en met 9,75% gedaald. Die koers staat nu op 272 dollar, tegenover 375 dollar midden december.

De belangrijkste objectieven zijn nu meer leveringen op korte termijn en meer productie op lange termijn. Tesla heeft nog steeds de ambitie om een massaconstructeur te worden.

Wat betreft de leveringen van Model 3, dat het bedrijf tot die status van massaconstructeur moet verheffen: van dat model werden 50.900 wagens geleverd, waar op 54.600 was gerekend.

Anderzijds valt niet te ontkennen dat het bedrijf op technologisch vlak zonder meer succesvol is. In België heeft Model 3 Tesla in februari naar de eerste plaats geduwd wat de verkopen van elektrisch wagens betreft. Die maand werden er 198 wagens van dit model verkocht.

Hoewel oorspronkelijk in eerste instantie bedoeld voor de Amerikaanse markt is Model 3, dat veel toegankelijker is dan luxemodellen van het bedrijf, toch al wereldwijd verkocht. Het model wordt echter maar in 1 Amerikaanse fabriek in het Californische Fremont geassembleerd, wat de wereldwijde verkopen natuurlijk niet vergemakkelijkt.

8% in dollar

Op de obligatiemarkt heeft Tesla één obligatie uitstaan die nog een looptijd heeft van 6 jaar. Deze obligatie is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar.

Deze lening kan gekocht worden aan 86% van de nominale waarde, waardoor het rendement rond 8% uitkomt.

De beleggers vragen een hoog rendement op deze obligatie, die slechts een speculatieve rating « B- » bij Standard & Poor’s krijgt.