Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Obligatiehouders stellen aanpassing strategie Thyssenkrupp op prijs

Vrijdag 10 mei stond Thyssenkrupp in focus. Het Duits conglomeraat kondigde aan dat het fusieproject met het Indiase staalbedrijf Tata Steel werd afgeblazen en ook van het eerder aangekondigd splitsingsproject werd afgezien. Daarnaast kondigde het management een reorganisatieplan aan, evenals de beursintroductie van de dochter die liften verkoopt. Maar ook werden de winstvooruitzichten aangepast.

Een dergelijk bericht hing al een tijdje in de lucht, want Reuters kondigde eind april aan dat de raad van bestuur het project van CEO Guido Kerkhoff zou herzien. Die had een splitsing van het bedrijf in 2 voorgesteld. Een divisie zou zich focussen op uitrustingsgoederen (liften, toelevering aan de autosector, engineering), de tweede op de andere activiteiten zoals de scheepsbouw. Dit plan is dus definitief afgevoerd, waarbij werd verwezen naar de economische groeivertraging en de gevolgen daarvan voor de kapitaalmarkten.

Ook de toenadering tussen Thyssenkrupp en Tata Steel werd afgeblazen. Dat gebeurde na onderhandelingen met de Europese Commissie. Na 3 jaar onderhandelingen bleken beide bedrijven niet bereid om de gevraagde toegevingen te doen. Die zouden, volgens het persbericht dat de wereld werd ingestuurd, de synergie-effecten van de fusie in de weg staan. Daardoor zou het niet meer de moeite zijn om die nog door te voeren.

IPO van Elevator Technology

Thyssenkrupp focust zich nu op een interne reorganisatie die de operationele prestaties in aanzienlijke mate zou moeten verbeteren. Er zijn 6.000 ontslagen voorzien (4% van het totaal aantal effectieven) evenals de IPO (beursintroductie) van liftendochter Elevator Technology.

Deze strategische wijziging dwingt het bedrijf om zijn verwachtingen voor het boekjaar 2018-2019 aan te passen. Bij de publicatie van de kwartaalcijfers op 14 mei zal daaromtrent meer duidelijkheid gegeven worden.

De beleggers hebben een goed oog in de aangekondigde beslissingen, want de IPO van Thyssenkrupp zal geld in het laatje brengen.

De koers van het aandeel is op de beurs van Frankfurt met 28% gestegen. Vandaag daalt de koers van het aandeel rond 7% ten opzcihte van vrijdag. 

Op de obligatiemarkt hebben de koersen anderzijds een deel van het verloren terrrein kunnen goedmaken . Vanmorgen reageerde de koers nauwelijks op de daling van de beurskoers...

 

Zo is er de obligatie met looptijd tot 25 februari 2025 met een coupon van 2,50%. Ze noteert aan 101,13% van de nominale waarde, waardoor het rendement 2,29% bedraagt. Dat is beter dan de 100% voorafgaande aan de publicatie van het bericht maar onder de koers van 104% die eind april werd opgetekend.

 

Bronnen

Elevator spin-off sends Thyssenkrupp short sellers running for cover (Reuters.com)

Le conseil de Thyssenkrupp va évaluer le projet de scission (Investir.fr)

Thyssenkrupp renonce à se scinder et organise l'IPO des ascenseurs (Zonebourse.com)

Thyssenkrupp renonce à se scinder et organise l'IPO des ascenseurs (Usinenouvelle.com)