Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Reorganisatieplan voor Pemex op komst ?

De Mexicaanse staatsoliemaatschappij Pemex maakt midden deze maand een reorganisatieplan bekend, zo weet de gespecialiseerde internetsite LatinFinance.com. Ze baseert zich daarvoor op niet nader vernoemde bronnen.

Het betreft hier een geïntegreerde oliegroep die de ganse waardeketen van de oliesector dekt, van exploratie over extractie en raffinage tot distributie. Pemex is voor 100% eigendom van de Mexicaanse staat en goed voor 25 tot 30% van de omzet van die staat. Maar het is met een schuldenberg van 100 miljard dollar ook het Zuid-Amerikaans bedrijf dat het diepst in de schulden steekt.

Het bericht van LatinFinance.com kwam er 2 dagen na de publicatie van de resultaten.

Over het eerste kwartaal liet Pemex een verlies van 35,72 miljard Mexicaanse peso optekenen (+/- 1,86 miljard dollar), tegenover een winst van 113 miljard peso (+/- 5,88 miljard dollar) het jaar voordien. De omzet daalde met 10,40% als gevolg van een daling van de binnenlandse verkopen, zo stond in een persmededeling verspreid door het bedrijf te lezen. De olieproductie daalde met 12% tot 1,66 miljoen vaten per dag.

De schulden daalden met 0,90% ten opzichte van het einde van het vierde kwartaal, hoofdzakelijk als gevolg van een bescheiden stijging van de koers van de peso. Pemex sleept een schuld van 106,50 miljard dollar met zich mee en dat is de grote ratingagentschappen niet ontgaan.

De rating op lange termijn in vreemde valuta’s (buiten de Mexicaanse peso) van Pemex is momenteel BBB+ (negatief perspectief ) bij Standard & Poor’s, BBB- (negatief perspectief) bij Fitch Ratings en Baa3 (stabiel perspectief) bij Moody’s.

Op de obligatiemarkt hebben de obligaties van Pemex terrein verloren sinds de publicatie van de interimresultaten. Sinds het begin van dit jaar zijn ze nochtans flink gestegen.

Dat valt te verklaren door de betere perspectieven voor het bedrijf sinds de regering aangaf bereid te zijn het bedrijf te herfinancieren. Dat heeft LatinFinance.com vernomen in bancaire kringen. De regering kan de belastingvoet van Pemex aanpassen, hoewel dit de belangrijkste bron van financiering voor de Mexicaanse staat is. Zo blijft er meer cash in het bedrijf, waardoor het mogelijk is om meer te investeren in exploratie en productie.

Zo is er de senior niet-gewaarborgde obligatie Pemex die loopt tot 30 januari 2023 met een coupon van 3,50%. Ze is verkrijgbaar aan 95,80%, waardoor het rendement 4,74% bedraagt. Verkrijgbaar in coupures van 10.000 dollar heeft ze een rating BBB+ bij Standard & Poor’s.

Bronnen

Persmededelingen Pemex

Pemex to unveil restructuring plan in two weeks (LatinFinance.com)