Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

De nieuwe Icahn Enterprise LP noteert onder haar uitgifteprijs en met een hoog rendement, afgestemd met haar risico

Icahn Enterprises, de beleggingsmaatschappij van miljardair Carl Icahn, heeft 750 miljoen dollar opgehaald via een obligatie met een looptijd van 7 jaar.

De investeringsgroep, met onder andere belangen in bedrijven als Hertz Global, AIG, Paypal en Herbalife, bood de beleggers een rendement van 6,28% aan.

Het betreft hier dus een obligatie met een hoog rendement zoals ook blijkt uit de speculatieve rating« BB+ » bij Standard & Poor’s, of slechts één streepje onder de categorie Investment Grade.

De emissie verliep gunstig, er werd 250 miljoen dollar meer dan gepland opgehaald.

De operatie vond plaats na de publicatie van de kwartaalcijfers. Over de eerste 3 maanden realiseerde Icahn Enterprises een verlies van 295 miljoen dollar en die wanprestatie was te wijten aan het feit de beheerders gemikt hadden op een koersdaling op de beurs van Wall Street.

De waarde van de beleggingsportefeuille van Icahn Enterprises daalde zodoende met 5,80%, tegenover een stijging met 5,30% het jaar voordien.

Daarmee ging Icahn Enterprises ook tegen de algemene trend in bij de hedge funds. Die boekten gemiddeld een winst van 5,70% gedurende de eerste 3 maanden van dit jaar, dankzij een herstel van de S&P 500.

De huidige correctie op de markten als gevolg van de spanningen tussen de Verenigde Staten en China kan Carl Icahn de kans bieden om zijn blazoen op te poetsen. Ter herinnering: deze was in 2017 even adviseur van Donald Trump.

Aandelenactivisme biedt meerwaarde

Icahn Enterprises bezit een aantal participaties in talrijke sectoren zoals automobiel, voedingsverpakking, energie enzovoort.

Zijn strategie bestaat uit het nemen van participaties in slecht geleide bedrijven, met de bedoeling greep te krijgen op het management en op die manier meerwaarde te creëren voor de aandeelhouders.

Sinds de lancering heeft Icahn Entreprises op jaarbasis gemiddeld 5,80% return opgeleverd. Daarmee wordt aangetoond dat een juiste toepassing van activisme wel degelijk waarde creërt voor de economie in het algemeen en voor de aandeelhouders in het bijzonder.