Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Reorganisatie bij Deutsche Bank kost 7,40 miljard euro, 18.000 banen staan op de helling

In het geval van Deutsche Bank is het lang verwachte verdict gevallen. Op zondag 7 juli heeft de raad van bestuur van de Duitse bank de details van een grootscheeps reorganisatieplan bekendgemaakt. Met dit plan is een bedrag van 7,40 miljard euro gemoeid.  

Op de eerste plaats wordt er in de activiteiten gesnoeid. Vooral in de zakentak van de bank, een divisie die ooit goed was voor een groot deel van de winsten, zal gesneden worden. Zo wil de bank bijvoorbeeld stoppen met de handel in aandelen voor klanten. Het afstoten van deze activiteit zal gepaard gaan met het verlies van een groot aantal banen.

Volgens de media zal BNP Paribas de continuïteit van de dienstverlening bij de klanten garanderen. Ook andere activiteiten in het segment zakenbankieren, zoals de obligatiehandel zullen flink teruggeschroefd worden.

Deutsche Bank kondigde daarnaast het voornemen om een zogenoemde bad bank op te richten. Daarin zal voor 74 miljard euro aan ‘slechte kredieten’ worden ondergebracht, het betreft meer bepaald uitstaande kredieten waarvan de bank denkt dat niet die terugbetaald zullen worden. Deze 74 miljard euro is goed voor ongeveer 20% van de totale portefeuille aan riskante leningen.

Als gevolg van de reorganisatie zal bij de bank het equivalent van 18.000 aan voltijdse banen verdwijnen tussen nu en 2022. Dat is maar liefst één vijfde van het totaal aantal banen, na de reorganisatie zullen er nog 74.000 jobs overblijven.

Uiteraard zal een ingreep van dergelijke omvang een invloed hebben op de resultaten, het management van de bank rekent op een verlies van 2,80 miljard euro in het tweede kwartaal van dit jaar, zo stond in de persmedeling van het bedrijf te lezen.

Het management is van mening dat de operatie met eigen middelen kan gefinancierd worden, er is dus geen extra kapitaal nodig. De aandeelhouders zijn er nochtans aan de voor de moeite, want ze moeten noch over dit noch over volgend boekjaar op een dividend rekenen.

Hoe is het zo ver kunnen komen ?

Opgericht 149 jaar geleden werd deze bank heen en weer geslingerd tussen het verlangen een grote naam te worden in de internationale bankwereld en het feit dat Deutsche Bank een grote bank is op zijn eigen thuismarkt. De vorige CEO, de Zwitser Josef Ackermann die tussen 2002 en 2012 aan het hoofd van de bank stond, koos om door te groeien tot een grote zakenbank. Dat was echter gerekend zonder de crisis van 2007-2008, die bij alle spelers uit de banksector roet in het eten kwam gooien. Sindsdien wordt Deutsche Bank door het noodlot achtervolgd, onder andere in de vorm van een reeks processen die tegen de bank werden ingespannen. En die veel geld hebben gekost.

Andere tegenvallers waren de mislukte beursintroductie van vermogensbeheerder DWS en het feit dat de Amerikaanse tak van de bank in juni laatstleden niet door de stresstesten van de Amerikaanse overheid raakte. Bovendien werden nieuwe aanklachten ingediend wegens het witwassen van zwart geld.

Alternatieve plannen zijn mislukt: beurskoers zakt weg naar een historische bodem

Het management van Deutsche Bank is niet bij de pakken blijven zitten en heeft wel degelijk pogingen in het werk gesteld om het tij te doen keren. Dat gebeurde onder druk van de aandeelhouders, die er allesbehalve over te spreken waren over het feit dat de beurskoers alsmaar verder wegzakte. Op vrijdag 5 juli werd het aandeel Deutsche Bank op de beurs van Frankfurt afgevlagd op een koers van 7,20 euro, waar die koers in lente van 2007 voor het uitbreken van de grote crisis nog op 107 euro stond. Die koers was tevens de hoogste ooit opgetekend.

De huidige beurskapitalisatie bedraagt nog 14,80 miljard euro en dat is minder dan die van KBC (25 miljard euro), die van ING  (41 miljard euro), die van de Duitse betalingsdienst Wirecard (18,80 miljard euro) of die van de Nederlandse Fintech Adyen (19,20 miljard euro).

Sinds april 2018 staat Christian Sewing aan het hoofd van de bank. Hij heeft de strategie gewijzigd, onder andere door zich te focussen op de Europese activiteiten en op die activiteiten die recurrente inkomsten opleveren zoals retailbankieren of het beheer van privéfortuinen. Hij zocht ook toenadering tot Commerzbank, een andere grote speler in de Duitse banksector. Deze poging tot fusie kende echter geen succes en dat was te wijten aan een rapport waarin werd gesteld dat het samengaan van beide banken op het vlak van kosten en baten niet interessant genoeg was. De CEO gaf zodoende tijdig te verstaan dat er bezuinigen in de lucht hingen, iets waar de aandeel- en obligatiehouders zich al op vastgepind hadden.

Hoe reageerden de financiële markten ?

Op de beurs van Frankfurt was de reactie van de beleggers negatief want de koers daalde met ongeveer 5,3% tot 6,99 euro. Op de obligatiemarkt was de trend licht omhoog. Zo is er bijvoorbeeld de achtergestelde obligatie 3,125% met looptijd tot januari 2021 die vandaag aan 99,73% van de nominale waarde wordt verhandeld, tegenover 98,42% vrijdagavond. Verkrijgbaar in coupures van 1.000 dollar biedt ze een rendement van 3,30%.

De obligatie in kwestie is een junior achtergestelde en heeft een rating BBB- bij Standard & Poor’s en dat is het onderste trapje van de categorie « Investment Grade » of 1 stapje verwijderd van de speculatieve categorie.

Bronnen

De persmededelingen van Deutsche Bank­

Deutsche Bank annonce une vaste réorganisation à 7,4 milliards d’euros (Reuters.com)

Allemagne : Deutsche Bank va supprimer 18.000 emplois (Le Soir.be)

Deutsche Bank se restructure pour 7,4 milliards d’euros, supprime 18.000 emplois (Zonebourse.com)

Deutsche Bank tente d’éviter la recapitalisation (L’Echo.be)