Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Beurskoers Coty naar omlaag op Wall Street, wat met de obligaties in euro en dollar ?

In reactie op de aankondiging van een reorganisatieplan en het afstoten van activa heeft Coty op de beurs van Wall Street de tweede slechtste sessie ooit laten optekenen. Op de obligatiemarkt is de reactie eerder beperkt, hoewel de rendementen in euro toch oplopen tot meer dan 5%.

De komende jaren staan bij Coty in het teken van de herstructureringen. Het bedrijf heeft af te rekenen met logistieke problemen, die uiteraard op de resultaten wegen, maar vooral met een wijziging in het consumentengedrag. Tegen die achtergrond kon het bedrijf niet anders dan reageren.

Volgens het management kijken de consumenten meer en meer naar de nichemarkten en laten ze de marktleiders steeds vaker links liggen. Die marktleiders zijn niettemin goed voor bijna de helft van de omzet van het bedrijf.

In een mededeling onderstreepte het bedrijf dat de divisies luxeproducten en beauty het nog steeds goed doen, maar dat een aantal merken overgenomen van Procter & Gamble ondermaats presteren.

Drie jaar geleden nam Coty een 40-tal merken over van P&G voor een bedrag van 12 miljard dollar.

Op die manier werd zowel het aandeel merken in portefeuille als de omzet verdubbeld, zodat Coty nummer 1 werd op de parfummarkt (Marc Jacobs, Calvin Klein, Chloé…), nummer 2 op de markt voor producten voor haarverzorging (Wella, OPI…) en nummer 3 op de make-upmarkt (Bourjois, Rimmel…).

Onlangs merkte Financial Times op dat Coty geen rekening had gehouden met de influencers op de sociale netwerken om zijn producten te promoten. Daarnaast bleek de integratie van de activiteiten van Procter & Gamble een flop te zijn.

600 miljoen besparing

Gevolg is dat het bedrijf gedwongen wordt om in de kosten te snoeien. Er wordt voor 600 miljoen dollar aan kosten geschrapt, terwijl voor 3 miljard dollar aan activa wordt afgeschreven. Uiteindelijke bedoeling is om de winstgevendheid te verhogen en de schulden te reduceren.

Het bedrijf, dat wereldwijd 20.000 mensen te werk stelt, moet nog details geven over de sociale gevolgen van de ingreep. Ook geografisch worden de activiteiten gereorganiseerd, waarbij de hoofdzetel verhuist van Londen naar Amsterdam. Op die manier bevindt het bedrijf zich dichterbij zijn strategisch belangrijkste markten, terwijl volgens de persmededeling ook nog eens op de kosten wordt bespaard.

De koers van Coty heeft sinds de overname van de merken van P&G al zowat 60% van zijn beurswaarde verloren. Maandag ging de koers opnieuw onderuit, het verlies met 13,48% was het op één na grootste in de geschiedenis van het bedrijf.

Sinds 1992 is de Duitse familie Reimann (bekend voor schoonmaakproducten als Harpic, Airwick en Calgon) eigenaar van het bedrijf. Vorig jaar is die familie Reimann Coty al ter hulp gekomen door het kopen van aandelen.

Obligaties in euro/dollar

Op de obligatiemarkt vragen de belegggers nu een iets hogere premie om de obligaties van Coty in zowel euro als dollar in portefeuille te nemen.

De obligatie in euro met looptijd tot 2026 en coupon van 4,75% noteert nu rond 97% van de nominale waarde, waardoor het rendement 5,25% bedraagt.

Ten opzichte van vorige week is de koers met 3 basispunten gedaald. De huidige koers stemt overeen met de rating « BB- » bij Standard & Poor’s.

De ratio schulden/Ebitda bedraagt meer dan 5x, wat deze speculatieve rating verklaart.