Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

10 nieuwe obligaties voor Occidental Petroleum dat de grootste deal van het jaar heeft gedaan

Occidental Petroleum heeft 13 miljard dollar opgehaald om de overname van Anadarko te financieren, waarmee de grootste emissie van het jaar werd gedaan.

« Oxy », zoals de troetelnaam van Occidental Petroleum luidt, laat daarmee de Saoedische staatsoliemaatschappij achter zich. Deze haalde in april 12 miljard dollar op.

De emissie was een succes ondanks het aarzelende beursklimaat en ondanks een daling van de olieprijs. In de orderboekjes verscheen een bedrag van maar liefst 75 miljard dollar. Dankzij de grote vraag kon Occidental Petroleum de obligaties aan goedkopere voorwaarden plaatsen.

Bij de 10 obligaties, waaronder ook leningen met variabele rentevoet, was een obligatie met looptijd tot 2022 en een coupon van 2,70%. Die met een looptijd draagt anderzijds een coupon van 4,40%. Alle nieuwe obligaties zijn verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar

Voor de overname van Anadarko Petroleum heeft Occidental Petroleum 57 miljard dollar op tafel gelegd.

Ook Chevron was in de running voor de overname, maar was slechts bereid om 33 miljard dollar te betalen.

Rating is verlaagd

Deze overname is de belangrijkste in de sector sinds die van BG door Royal Dutch Shell 3 jaar geleden. De kapitaalstructuur van Occidental Petroleum wordt volgens Moody’s zodoende met 40 miljard dollar verzwaard.

Analist Andrew Brooks is van mening dat de toename van de schulden het bedrijf minder speelruimte geeft om af te rekenen met de volatiele grondstoffenprijzen.

Moody’s heeft de rating voor de senior niet-gewaarborgde obligaties van Occidental Petroleum met 3 streepjes verlaagd tot « Baa3 », zijnde de laagste rating in de categorie Investment Grade.

Standard & Poor’s heeft anderzijds de rating verlaagd tot « BBB » komende van « A ».

Occidental Petroleum, dat met de overname van Anadarko een wereldleider wordt in de energiesector, kondigde desinvesteringen aan voor een bedrag van 10 tot 15 miljard dollar.

Met Total werd al een akkoord gesloten, de Fransen nemen de Afrikaanse olie- en gasactiviteiten over voor een bedrag van 8,80 miljard dollar.

Volgens Bloomberg zoekt Occidental Petroleul ook een overnemer voor Western Midstream Partners LP, de uitbater van de pijplijn die voordien eigendom was van Anadarko.