Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Wat met de obligatie Outokumpu in euro na de publicatie van de resultaten ?

De afgelopen dagen hebben heel wat bedrijven interimresultaten gepubliceerd, waaronder ook Outokumpu. Een goede gelegenheid om nog eens te kijken naar de obligatie van dit staalbedrijf met looptijd van 6 jaar en coupon van 4,125%.

Deze producent van roestvrij staal, hoofdzakelijk actief op de Amerikaanse en de Europese markt, zag de nettowinst met 33% terugvallen tot 91 miljoen euro. Daarmee werd min of meer aan de verwachtingen voldaan. De omzet daalde op jaarbasis met 10% tot 1,70 miljard euro.

In een mededeling verklaarde het management nogmaals dat de Europese staalsector nog steeds hard geraakt wordt door de Chinese import. Roeland Baan, CEO van Outokumpu, verklaarde dat zijn bedrijf alle dagen moet vechten tegen die goedkope Chinese import en dat ondanks de maatregelen die door Europa aangekondigd werden.

De Europese Commissie kondigde ongeveer een jaar geleden beperkende maatregelen aan wat de import van staal in de EU betreft.

Zo werd er een importbelasting van 27% geheven op sommige soorten stalen producten. Deze maatregelen hebben de prijzen doen stijgen.

In de Verenigde Staten blijft de import laag en dit ondanks het afbouwen van de voorraden bij de distributeurs. Hogere voorraden hadden in het eerste kwartaal een daling van de vraag tot gevolg.

Voorzichtigheid blijft geboden

Niet te verwonderen dus dat Outokumpu voorzichtig blijft wat het derde kwartaal betreft. In de persmededeling stond te lezen dat de Aziatische import hoog blijft. Daarnaast is de vraag in bepaalde segmenten van de markt nog steeds zwak.

Outokumpu gaat er van uit de leveringen van roestvrij staal in het derde kwartaal in Europa lager zullen uitkomen. Voor de VS worden stabiele leveringen verwacht.

Het bedrijfsresultaat over het derde kwartaal zou onder dat van het tweede kwartaal (91 miljoen euro) uitkomen.

Wat moeten we weten van Outokumpu ?

Dit Fins bedrijf heeft als belangrijkste concurrenten Aperam, de Chinese bedrijven Tsingshan en Tisco en het Spaanse Acerinox. Met een jaarproductie van 3,30 miljoen ton en een omzetcijfer van 6,80 miljard euro in 2018 is Outokumpu één van de grootste producenten van roestvrij staal in de wereld.

De Finse staat is met ongeveer 25% een grootaandeelhouder, een deel van de resterende aandelen noteren op de beurs van Helsinki. De koers van het aandeel Outokumpu noteert boven het niveau dat voor de publicatie van de cijfers op 1 augustus werd opgetekend.  

Een rendement van 3,60% : de vergoeding van het risico van een emittent high yield

De obligatie van Outokumpu die ongeveer een jaar geleden werd uitgegaan, gedraagt zich relatief stabiel. Aan een koers van 102% bedraagt het rendement 3,60%.

Deze eersterangs gewaarborgde is verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro.