Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Gemengde kwartaalcijfers Uber, risicopremie obligaties blijven hoog

VTC bedrijf Uber (toerismevoertuig met chauffeur) slaagt er voorlopig niet in om winstgevend te worden. Over het tweede kwartaal meldde het bedrijf, dat ook gespecialiseerd is in de levering van maaltijden (Uber Eats) en in logistiek (Uber Freigths) een verlies van 5,24 miljard dollar, waarvan 3,90 miljard dollar gelieerd aan de IPO in mei. Het verlies per aandeel bedroeg 4,72 dollar, waar Factset op maar 2,03 dollar had gerekend. Zonder de beursintroductie zou het verlies met 30% zijn gestegen tot 1,30 miljard dollar.

De omzetstijging met 14% tot 3,17 miljard dollar stelde de analisten eveneens teleur, want ze hadden op 3,30 miljard dollar gerekend. De kosten voor marketing, R&D enzovoort zijn anderzijds verdubbeld tot 8,65 miljard dollar.

CEO Dara Khosrowshahi herinnerde er aan dat het de bedoeling blijft om goede resultaten te realiseren. Het aantal ritten steeg op jaarbasis met 35%, de inkomsten met 37%. In juli werd voor het eerst de kaap van 100 miljoen actieve gebruikers bereikt.

Technologieanaliste Beth Kindig wees er op dat Uber nog altijd moet bewijzen winstgevend te kunnen werken. De opbrengsten dekken nog altijd de kosten niet.

De analisten van Susquehanna waren alles behalve in hun nopjes met de resultaten van het bedrijf, waarmee ook rekening moet worden gehouden met het ingewikkeld business model. Andere onzekere factoren zijn het gebrek aan visibiliteit en de instabiele concurrentiële omgeving.

Ook op de beurs kan Uber niet echt potten breken. Aan 40 dollar noteert het aandeel onder zijn introductieprijs van 45 dollar. De beurswaarde bedraagt nu 68 miljard dollar.

De obligaties van de groep hebben hoge rendementen, wat betekent dat de beleggers zich voorzichtig blijven opstellen. De obligatie met looptijd tot 1 november 2023 en een coupon van 7,50% noteert aan 105,33%, waardoor het rendement 6,05% bedraagt.

Bronnen

De persmededelingen van Uber

Uber lost more than $5 billion in three months, and the stock is getting punished (Marketwatch.com)