Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Overname Metro door Daniel Kretinsky is niet geslaagd, obligatiemarkten halen opgelucht adem

De Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky geeft toe dat zijn poging om de Duitse distributieketen Metro over te nemen is mislukt.

EP Global Commerce (EPGC), het beleggingsvehikel van Kretinsky, had samen met de Slovaakse belegger Patrik Tkac een bod uitgebracht van 16 euro per aandeel, bod dat op 7 augustus is verstreken. Het bedrijf werd daarmee gewaardeerd op 5,80 miljard euro. Beiden zijn er niet in geslaagd om Meridian Stiftung en Beisheim Holding te overtuigen, deze beide groepen controleren samen 21% van de aandelen.

Metro zelf had het bod wegens te laag van de hand gewezen. Kretinsky en Tkac kregen maar 41,70% van de aandeelhouders overtuigd om in te gaan op het bod. De drempel was gelegd op minstens 67,50% van de aandelen.

Kretinsky toont zich een goed verliezer en gaf aan een aandeelhouder op lange termijn te willen blijven. Wel wil hij zien hoe de verschillende projecten van Metro evolueren. Daarbij moet gedacht worden aan de verkoop van de keten van hypermarkten in moeilijkheden Real en aan de zoektocht naar partners in China.

Metro heeft de afgelopen jaren al de winkelketen Kaufhof afgestoten, evenals de distributeur van elektronica voor een groot publiek. Het management moet nu bewijzen dat de aandelen van de groep inderdaad meer dan 16 euro per stuk waard zijn.

Momenteel noteert het aandeel Metro op de beurs van Frankfort rond 14,25 euro, de kaap van 16 euro werd tot dusver nog niet gerond. De beurswaarde bedraagt 5 miljard euro.

De obligatiehouders haalden opgelucht adem, want de dreiging van een LBO (« leveraged buy out ») is weggevallen. In dit scenario zou de overname gefinancierd worden door schulden op het niveau van Metro. Louise Parker, analiste bij Bloomberg, merkte enkele weken geleden al op dat in dat geval een verlaging van de kredietrating dreigde.

De senior niet-gewaaborgde obligatie van Metro AG, met een rating BBB- bij Standard & Poor’s, noteert aan 102% na te zijn teruggevallen tot 97% tijdens de periode dat het aanbod liep. Het huidige rendement van de obligatie met looptijd tot 19 maart 2025 en een coupon van 1,50% bedraagt nu 1,11%.

Bronnen

De persmededelingen van Metro AG

Daniel Kretinsky annonce l'échec de son offre sur Metro (L’UsineNouvelle.com)