Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Een nieuwe obligatie Thyssenkrupp in coupures van 1.000 euro

Met het verdwijnen van de zomerhitte zijn ook verschillende nieuwe emittenten naar de obligatiemarkt gekomen. De Duitse staalgroep Thyssenkrupp kwam zo met een obligatie verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro.

Met deze senior niet-gegarandeerde obligatie, met looptijd tot 6 maart 2023 en een coupon van 1,875%, haalde het bedrijf 1 miljard euro op. Ze werd uitgegeven aan een koers van 99,63% en naar eigen zeggen was er een grote belangstelling voor de obligatie met een rating BB bij Fitch Ratings. Met een koers rond pari het rendement bedraagt 1,78%.

Het is dit jaar de tweede keer dat Thyssenkrupp naar de obligatiemarkt komt. In februari werd 1,50 miljard euro opgehaald via een lening met looptijd tot ten laatste 22 februari 2024.

Met de nieuwe obligatie is het gamma van leningen met looptijden tussen 2020 en 2025 volledig. Het bedrijf heeft op 25 juli bovendien de obligatie uitgegeven in 2014 met een coupon van 3,125% vroegtijdig terugbetaald.

IPO Elevator Technology moet het bedrijf een kick start geven

Thyssenkrupp, met een beurskapitalisatie van ongeveer 6,60 miljard euro, is een gediversifieerd conglomeraat dat 161.000 mensen te werk stelt en een omzet van 43 miljard euro realiseert.

Guido Kerkhoff, CEO van het bedrijf, heeft na de stopzetting van het splitsingsproject en na de fusie van de staaldivisie met de Europese activiteiten van de Indiase staalproducent Tata Steel, in een moeilijke industriële context die vooral gekenmerkt werd door de sterke vertraging in de automobielsector, een herstructureringsplan voorgesteld. Dit omvat het schrappen van banen, de beursgang van de liftdivisie (de lifttechnologie is de meest rendabele activiteit) en nieuwe aanknopingspunten voor de overige divisies, in het bijzonder veren en stabilisatoren, systeemengineering en hoge-sterktestaal.

Het bedrijf bestaat uit 449 dochters in 78 landen, een complexe bedrijfsstructuur die het gevolg is van de wens om zich te diversifiëren buiten de staalsector. Volgens sommige aandeelhouders, waaronder het activistische fonds Cevian Capital (de 2de grootste aandeelhouder), is het hoog tijd dat het bedrijf zijn structuur vereenvoudigt. Het bedrijf maakt onder meer liften, staal, auto-onderdelen, oorlogsschepen, onderzeeërs, chemische producten …Het plan houdt rekening met verlies van jobs, maar ook met een beursintroductie van liftenproducent Elevator Technology. Deze laatste is zeer rendabel. Daarnaast worden er oplossingen gezocht voor andere divisies zoals veren en stabilisatoren, engineering systemen en supersterk staal.

De IPO wordt in de loop van volgend jaar gepland. Kerkhoff gaf alvast aan dat er externe belangstelling is voor deze divisie. In mei gaf Reuters aan dat concurrent Kone een bod op de divisie liften zou overwegen.

Bronnen

Persmededelingen van Thyssenkrupp

Thyssenkrupp CEO’s last roll of the dice : sell the family silver (Reuters.com)