Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Hoog rendement voor nieuwe obligatie Icahn Entreprises

Icahn Entreprises, het beleggingsvehikel van de Amerikaanse miljardair en activistische belegger Carl Icahn, is een trouwe klant op de obligatiemarkt. Ditmaal haalde het bedrijf nog eens een half miljard dollar op.

Dat gebeurde via een obligatie met een looptijd van 5 jaar en een coupon van 4,75%. Ze noteert nu aan 100,40%, waardoor het rendement 4,70% bedraagt.

Het is opvallend dat de rendementen op de obligaties van Icahn Entreprises de jongste weken zijn gedaald.

Zo is er de obligatie die loopt tot 2026 en die momenteel aan 105% noteert. Op basis van een vaste coupon van 6,25% bedraagt het rendement 5%.

De daling van de rendementen valt te verklaren door de meer accomodatieve toon die door de Amerikaanse centrale bank wordt aangeslagen.

AIG, Paypal, Tenneco...

Icahn Enterprises bezit belangen in veel Amerikaanse bedrijven en sectoren, onder andere in Hertz Global, AIG, Paypal et Herbalife.

De strategie van Carl Icahn bestaat er in om te beleggen in slecht geleide bedrijven. Vervolgens wordt het management onder druk gezet met het oog op creatie van waarde voor de aandeelhouders. Recent is Icahn in actie gekomen tegen het overnamebod van 38 miljard dollar uitgebracht op Anadarko Petroleum door Occidental Petroleum.

Icahn, die voor 1,60 miljard dollar aan aandelen Oxy bezit, is van mening dat deze overname te duur en te risicovol is wanneer de olieprijs zou dalen.

Hij wil dus zitjes in de raad van bestuur van het oliebedrijf. Deze week keerde hij zich tegen de aanstelling van nieuwe bestuurders die zijn goedkeuring niet wegdroegen.

Negatieve prestatie in het eerste halfjaar

Geconfronteerd met volatiele markten draaide Icahn Investment in de eerste zes maanden van dit jaar in het rood, met een daling van 8,80%. Daarmee werd de vorig jaar gerealiseerde winst van 7,90% weer volledig uitgewist.

In een persmededeling werd deze wanprestatie geweten aan de koersdaling van het aandeel Tenneco, de Amerikaanse specialist in de productie van katalysatoren, filters voor diesels en schokdempers.

Icahn Enterprises ontving aandelen Tenneco in het kader van de verkoop van de participatie aan dit bedrijf van het belang in

Federal-Mogul, een andere toeleverancier aan de auto-industrie.