Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Loxam maakt kwartaalcijfers bekend, schuldenafbouw krijgt voorrang

Loxam maakte woensdag de resultaten over het tweede kwartaal bekend. Tijdens de verslagperiode gaf deze Europese marktleider in de verhuur van materiaal en werktuigen voor de bouwsector 3 obligaties in euro uit.

De verkopen van dit succesvolle familiebedrijf stegen met 5% tot 761 miljoen euro. De autonome groei (dus zonder rekening te houden met overnames) bedroeg 3%.

In de verslagperiode kon het bedrijf vooral profiteren van een gunstige situatie op de thuismarkt.

Maar als gevolg van enkele tegenvallende factoren daalde de winstmarge lichtjes tot 34,80%. Vooral in het Midden-Oosten werd op tegenwind gestoten. In deze regio, goed voor minder dan 10% van de omzet, is de concurrentie in opmars.

Voor het volledige boekjaar, rekening houdend met een verdere groei in Frankrijk, verwacht Loxam een stabiele winstmarge van 34%. Ter vergelijking: vorig jaar was dat 33,80%.

Het management rekent op een gelijkaardige groei als tijdens het tweede kwartaal, wat haalbaar lijkt wanneer de vraag vanuit de bouwsector goed blijft. Volgens Spread Research is daarbij eens te meer de Franse markt van doorslaggevend belang.

In het tweede kwartaal haalde Loxam dus meer dan 1 miljard euro op via de emissie van 3 obligaties.

Prioriteit aan schuldenafbouw

Bedoeling van de emissies was de financiering van de overname van Ramirent, een belangrijke speler op de Scandinavische markten. Voor Loxam is dit de zoveelste overname, maar dan wel een heel belangrijke.

Met de overname van Ramirent, waarmee een bedrag van bijna 1 miljard euro was gemoeid, zet Loxam een belangrijke stap voorwaarts. Het bedrijf hijst zich namelijk op de wereldmarkt van de 5de naar de 3de plaats, dit met een omzetcijfer van 2,20 miljard euro.

Deze zoveelste overname van Loxam werd gefinancierd met schulden, waardoor de verhouding schulden/Ebitda is opgelopen tot 4,9x. De analisten van Spread Research verwachten nu dat het management de voorkeur zal geven aan schuldenafbouw.

Verwacht wordt dat de schuldenratio zal teruggedrongen worden tot 4,3x tegen het einde van dit jaar, dit dankzij de gegenereerde cash flow en een verbetering van het bedrijfsresultaat.

Een rendement van 5%

De achtergestelde obligatie van Loxam die loopt tot 2027 noteert momenteel onder pari, ze biedt een rendement van meer dan 5%.

De eersterangs gegarandeerde met looptijd tot 2026 biedt op basis van een prijs boven pari een rendement van 2,60%.

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro heeft deze obligatie een rating « BB- »  bij Standard & Poor’s, waardoor ze tot de speculatieve categorie moet gerekend worden.