Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Het Amerikaans fonds Elliott verontrust AT&T. De obligatiemarkt reageert matig

Elliott Management zet AT&T onder druk. Het activistisch beleggingsfonds heeft een brief gestuurd naar de raad van bestuur van de nummer 1 in de Amerikaanse vaste telefonie (en de nummer 2 in de mobiele telefonie). In die brief staat te lezen dat Elliott het aandeel sterk ondergewaardeerd vindt.

Elliott, dat zegt een belang ter waarde van 3,20 miljard dollar in AT&T aan te houden, is van mening dat het bedrijf via makkelijk te realiseren initiatieven (verscherpte strategische focus, verbetering van de operationele efficiëntie, versterking van het management) een aanzienlijke groei zou kunnen realiseren. Waardoor het aandeel meteen meer waard zou worden. Daarbij wordt een koersdoel van 60 dollar vooropgesteld tegen eind 2021, tegenover een huidige koers van 36,79 dollar maandagavond. Nog volgens Elliott doet zich hier een buitenkans voor, zeker omdat het één van de belangrijkste bedrijven in de wereld betreft.

Het beleggingsfonds geleid door Paul Singer stelt zich eveneens vragen bij de overnamepolitiek van AT&T die ertoe geleid heeft dat het bedrijf een conglomeraat is geworden.  « Wij zijn er vast van overtuigd dat de strategie van fusies en overnames heeft bijdragen tot de ondermaatse prestaties van het aandeel op de beurs. Die strategie heeft namelijk de gewone gang van zaken verstoord en daar hebben de operationele prestaties onder geleden », zo staat nog te lezen in de brief.

Daarbij wordt op de eerste plaats verwezen naar de overname van Time Warner voor een bedrag van 85 miljard dollar. 600 dagen na de overname heeft het management van AT&T nog altijd niet kunnen uitleggen vanwege welke strategische redenen deze overname noodzakelijk was.

Het is volgens Elliott hoog tijd dat AT&T activa begint te verkopen om de enorme schuld van ongeveer 180 miljard dollar af te bouwen. Die schuld is hoofdzakelijk het gevolg van de overname van Time Warner.

Sinds het afronden van de acquisitie werd de schuld afgebouwd tot 167 miljard dollar op 30 juni 2019, wat overeenkomt met een ratio schulden/Ebitda van 2,7 (*). AT&T, dat een beurswaarde heeft van 272 miljard dollar, zegt goed op weg te zijn om de schulden af te bouwen tot 150 miljard dollar op het einde van dit jaar. De ratio zou dan 2,5 bedragen.

De brief van Elliott duwde de koers van AT&T omhoog, maar de reactie op de obligatiemarkt bleef beperkt. 

AT&T heeft nu pas een nieuwe obligatie in euro uitgegeven. De obligatie heeft een coupon van 1,80% en een maturiteit van 20 jaar (vervaldag 14 september 2039). Deze obligatie kan op de secundaire markt gekocht worden rond 98%, wat komt met een rendement van bijna 2% overeen. De rating Standard & Poor's is BBB, dus in de categorie van de obligaties van goede kwaliteit. 

Met dezelfde maar in Canadese dollar is er een obligatie met een coupon van 2,85% en een looptijd tot 25/05/2024. Verkrijgbaar in coupures van 150.000 Canadese dollar (+/- 103.300 euro) noteert ze aan 96,20% van de nominale waarde, zodat het rendement op 3,74% kan berekend worden.

In beide gevallen betreft het senior niet-gewaarborgde obligaties.

____

(*) De schulden van het bedrijf zijn gedekt door 2,7x het brutoresultaat