Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Nieuwe obligatie Newmont GoldCorp 2,80% aan pari verkrijgbaar

Newmont GoldCorp, de grootste goudproducent in de wereld, heeft een nieuwe obligatie met looptijd van 10 jaar op de markt gebracht. Met deze lening wil het bedrijf de schulden herfinancieren.

Het bedrijf, dat het resultaat is van de fusie van Newmont Mining en GoldCorp, heeft 700 miljoen dollar opgehaald via een obligatie met een coupon van 2,80% die jaarlijks in 2 schuifjes zal uitbetaald worden.

De hoogte van de coupon ligt in lijn met de rating « BBB » die Standard & Poor’s voor deze senior niet-gewaarborgde lening heeft.

In een mededeling bevestigde het management dat de opbrengst zal worden gebruikt voor de terugbetaling van de obligatie die in oktober afloopt. Deze obligatie, die 10 jaar geleden op de markt werd gebracht, draagt een coupon van 5,125%.

Goudprijs gestegen, rendementen zijn gedaald

Newmont GoldCorp kan zich met andere woorden aan aantrekkelijkere rendementen herfinancieren. Daar is de prijsstijging bij het goud (+16% sinds januari) niet vreemd aan.

Een hogere goudprijs betekent meer omzet voor de mijnbouwbedrijven, die zo de kans krijgen om de schulden af te bouwen en om te investeren in projecten die hun winstgevendheid verbeteren.

De goudmijnen hebben de laatste jaren de kosten al fors verlaagd. In 2014 bedroeg de gemiddelde productieprijs voor 1 troy ounce goud nog 1.000 dollar, bij Newmont Goldcorp is dat momenteel nog 701 dollar.

Het effect van de goudprijs op de resultaten van de mijnbouwbedrijven mag volgens Gary Goldberg, CEO van Newmont, niet onderschat worden.

Elke stijging van de goudprijs met 100 dollar ligt aan de basis van een verbetering van de cashflow bij Newmont met 350 miljoen dollar.

De hogere goudprijs maakt het ook mogelijk om minder rendabele goudaders te ontginnen.

Newmont Mining - Goldcorp, een gouden deal

Newmont Goldcorp is als grootste goudmijngroep in de wereld, ook actief in de ontginning van koper, zilver, zink en lood. Het bedrijf is aanwezig in Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Afrika.

Het fusiebedrijf heeft een productiecapaciteit van 8 miljoen troy ounce goud per jaar.

Dat is meer dan concurrent Barrick Randgold, dat op zijn beurt via de toenadering met het Amerikaanse Randgold Resources betrokken is in de consolidatie in de sector van de goudmijnen.