Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Moody’s verlaagt kredietrating Ford in de speculatieve categorie

Moody’s verlaagde kredietrating van Ford met één streepje in de speculatieve categorie. Het bericht hierover kwam tijdens het 68ste autosalon van Frankfurt, waar het bedrijf 8 nieuwe elektrische wagens in Europa aankondigde.

De nieuwe rating weerspiegelt de operationele uitdagingen waar Ford mee wordt geconfronteerd. Daarnaast wordt er door Moody’s ook rekening gehouden met een mogelijke verzwakking van de resultaten en van de generatie van cash flow in het kader van het langlopende en dure kostenbesparingsprogramma.

Het agentschap houdt er rekening mee dat dit in 2018 aangekondigde plan over verschillende jaren uitgesmeerd zal worden en afschrijvingen voor een bedrag van 11 miljard dollar en uitgaven voor een bedrag van 7 miljard dollar zal meebrengen. Het plan is ingegeven door het feit dat de cash flow en de winsten van het bedrijf onder die van andere constructeurs met een « Investment Grade » liggen.

Concreet verlaagde Moody’s de rating naar Ba1 tegenover voordien Baa3, dus in de speculatieve categorie. De gevolgen hiervan zijn niet verwaarlozen voor Ford (en voor zijn filiaal Ford Motor Credit, wiens rating eveneens werd verlaagd), dat in ieder geval zijn financieringskosten zal zien stijgen.

Het bedrijf, dat een schuld van 141 miljard dollar heeft uitstaan, verliest ook een basis van potentiële beleggers. Het betreft namelijk institutionele beleggers die niet mogen beleggen in speculatieve obligaties met een hoog rendement.

Op de obligatiemarkt staan de koersen van de obligaties van Ford onder druk, zodat de rendementen zijn opgelopen.

De obligatie van Ford Motor Company die loopt tot 8 december 2046 met een coupon van 5,291% noteert nu aan 92,10%, zodat het rendement 5,88% bedraagt. Deze obligatie is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar.

In euro is er de obligatie van Ford Motor Credit die loopt tot 17 februari 2026 met een coupon van 2,386%. Aan een koers van 100,85% van de nominale waarde, bedraagt het rendement 2,24%.