Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Transformatieplan Bed Bath & Beyond wegen op de resultaten, obligatiemarkt blijft aandachtig

De resultaten van Bed Bath & Beyond gaven een gemengd beeld te zien: de winst per aandeel was beter dan verwacht, maar de omzetcijfers vielen tegen. Het bedrijf bevestigde anderzijds de verwachtingen voor het volledige boekjaar.

Bed Bath & Beyond, dat ook actief is onder de merknamen Cost Plus World Market en Christmas Tree Shops, zag de verkopen op vergelijkbare basis (winkels langer dan een jaar open) met 6,70% dalen tijdens het kwartaal dat op 31 augustus laatstleden werd afgesloten. Het was al het tweede kwartaal op rij dat de omzet daalde. Die omzet kwam uit op 2,72 miljard dollar, waar de consensusverwachting lag op 2,752 miljard dollar.

Bed Bath & Beyond, dat naar eigen zeggen goede vooruitgang heeft geboekt wat betreft het zoeken naar een nieuwe CEO, meldde een verlies per aandeel van 1,12 dollar per aandeel, tegenover een winst van 0,36 dollar per aandeel over dezelfde periode een jaar eerder.

Wat is de oorzaak voor dit verlies ? Dat zijn de kosten verbonden aan het transformatieplan, inclusief afschrijvingen op de stock en het schrappen van banen…Zonder rekening te houden met eenmalige factoren was er een winst per aandeel van 0,34 dollar en dat was beter dan de consensusverwachting van 0,27 dollar.

Het strategisch transformatieplan steunt op 4 grote lijnen : (1) stabiliseren en stimuleren van de groei van het omzetcijfer, (2) aanpassen van de kostenstructuur, (3) analyse en optimaliseren van de portefeuille en (4) op punt stellen van de structurele organisatie.

Interim CEO Mary Winston verklaarde in haar commentaar op de kwartaalcijfers dat er goede vooruitgang werd geboekt wat betreft het realiseren van de prioriteiten op korte termijn.

Sommige analisten zijn positief over de gang van zaken bij Bed Bath & Beyond, zo heeft Wedbush begin deze week bijvoorbeeld het advies voor het aandeel verhoogd van ‘neutraal’ naar ‘outperform’.

Een beter beheer en het plan om de magazijnen op te ruimen voor de periode van de feestdagen biedt kansen op stabilisatie of zelfs op groei van de winst in de komende jaren, zo schrijft analist Seth Basham van Webbush. Het afstoten van niet-kernactiviteiten en van vastgoed kan tot 1,70 miljard dollar opleveren.

Maar niet iedereen is even positief. Anthony Chukumba van Loop Capital is van mening dat de resultaten van het bedrijf weinig hoop geven voor verbetering op korte termijn. Hij maakt zich vooral zorgen over de daling van de verkopen op vergelijkbare basis, dit terwijl de meeste andere bedrijven actief in de sector wel goede resultaten bekendmaakten. Bovendien is ook de woonmarkt in de Verenigde Staten verbeterd.

Ook de obligatiehouders stellen zich voorzichtig op. De obligatie Bed Bath & Beyond (3,749% - 01/08/2024) reageerde nauwelijks op de publicatie van de resultaten. Deze obligatie verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar noteert aan 98,38%, waardoor het rendement 4,12% bedraagt.

Dit rendement stemt overeen met de speculatieve rating BB+ bij Standard & Poor’s.

Bronnen

Persmededelingen Bed Bath & Beyond

Bed Bath & Beyond posts mixed second quarter results, making ‘progress’ in naming a CEO (CNBC.com)

Bed Bath & Beyond Gains Despite Q2 Same-Store Sales Miss, 2019 Earnings Outlook (The Street.com)