Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Is de tijd aangebroken om de obligatie Iqvia 2,25% in euro te kopen?

Ondanks een stijging van de koers met 2 basispunten enkele weken na de emissie bezit de obligatie uitgegeven door de Amerikaanse adviseur aan de gezondheidssector Iqvia nog potentieel.

Volgens Spread Research kan het inderdaad nog interessant zijn om deze obligatie die loopt tot 2028 te kopen. Vanaf de piek op 104% heeft de koers enkele basispunten moeten prijsgeven.

Op basis van de huidige koers bedraagt het rendement van de obligatie in kwestie, verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro, 2%.  

Dit rendement weerspiegelt de speculatieve « BB » rating bij Standard & Poor’s, rating die zich aan de bovenkant van de speculatieve categorie weerspiegelt. De huidige schuldenratio van het bedrijf bedraagt 4,5x de Ebitda.

Met deze obligatie werd 720 miljoen euro opgehaald, geld dat gebruikt wordt om de obligatie die loopt tot 2023 met een coupon van 4,875% vervroegd terug te betalen.

Deze Amerikaanse multinational, met een marktkapitalisatie rond 28,5 miljard dollar, slaagde er dus in om zijn schulden op een voordelige manier te herfinancieren. Dit blijkt ook uit de evolutie van de koers van de obligatie.

Volgens Spread Research moet deze obligatie als één van de beteren uit de speculatieve categorie kunnen standhouden wanneer het sentiment in dit segment van de markt zou verslechteren.

Iqvia beschikt over één van de meest defensieve commerciële modellen in zijn sector. Het bedrijf beschikt tevens over een sterke positie op het vlak van software en marktanalyse voor farmabedrijven. Het is actief in 100 landen.

Wat moeten we weten over Iqvia?

Voordien Quintiles geheten, is Iqvia een CRO of "Contract Research Organization", dit wil zeggen een bedrijf gespecialiseerd in rapporten en advies voor de farmasector en voor andere spelers in de gezondheidssector in de brede zin van het woord.

Eén van de belangrijkste activiteiten van het bedrijf is het verzamelen van gegevens. Wanneer een patiënt in het ziekenhuis wordt opgenomen, wordt er veel informatie opgeslagen door de instelling, zoals zijn pathologie, de geneesmiddelen die hem worden toegediend of de artsen en specialisten die zijn geval hebben onderzocht. Bij het ontslag van de patiënt worden deze gegevens door het ziekenhuis aan de CRO's verkocht.

Dit laat de farmaindustrie toe om precies te weten welk ziekenhuis welke geneesmiddelen voorschrijft en hoe een specialist een bepaalde ziekte behandelt.

De verzamelde gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden door spelers als Iqvia  als basis voor klinische proeven voor geneesmiddelen. Op basis van deze data kan een CRO sneller proefpersonen zoeken, waardoor de testen ook sneller uitgevoerd kunnen worden.

Omzet met 7% gestegen in het tweede kwartaal

Spread Research merkt op dat de visibiliteit wat betreft de resultaten bij bedrijven als Iqvia relatief groot is. Onlangs trok het management de vooruitzichten voor dit jaar wat betreft de omzet op tot ongeveer 11 miljard dollar.

In het tweede kwartaal werd een groei met 7% op jaarbasis opgetekend bij de belangrijkste activiteiten van het bedrijf.

De operationele winst of Ebitda steeg anderzijds op jaarbasis met 6,90%.