Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Softbank onder druk na de We Work flop, obligatiehouders worden voorzichtiger

Softbank Group Corp staat onder druk. Het Japans conglomeraat, dat in de loop van de jaren tot een heus beleggingsfonds is uitgegroeid, ondervindt de weerslag van de mislukte beursintroductie van We Work. Het Newyorkse bedrijf gespecialiseerd in gedeelde kantoorruimtes slaagde er niet in om de IPO tot een goed einde te brengen. Daarnaast heeft Softbank ook te lijden onder de zwakke beursprestaties van enkele van zijn participaties, op kop Uber en Slack.

Volgens de analisten van Bloomberg kunnen de waardeverminderingen op deze participaties leiden tot een verlies van 5 miljard dollar over het derde kwartaal. Sinds de beursintroductie hebben Uber (transport van particulieren door particulieren) en Slack (een platform voor communicatieve samenwerking en projectbeheer) elk ongeveer 30% van hun waarde verloren. Anderzijds heeft Softbank rechtstreeks 10 miljard dollar in We Work geïnvesteerd. Die investering is niet gebeurd langs Softbank Vision Fund, het grootste beleggingsfonds in technologie in de wereld met een waarde van 100 miljard dollar.

De waarde van het belang in Alibaba heeft onder druk gestaan nadat de informatie binnenliep dat de regering Trump Amerikaanse investeringen in China wil limiteren. Dit bericht moet uiteraard gezien worden in het kader van de handelsoorlogen tussen de Verenigde Staten en China.

In een interview met het blad Nikkei Business zat topman Masayoshi Sun verveeld met de zaak, maar hij probeerde toch iedereen gerust te stellen. Bedrijven als WeWork of Uber verliezen vandaag misschien geld, maar zullen binnen 10 jaar fikse winsten boeken. Son baseert zich daarvoor op rapporten van Forbes en Bloomberg.

De miljardair zoekt inmiddels geld om zijn tweede fonds "Softbank Vision Fund 2" te lanceren. Mubadala Investment Co, het staatfonds van Abu Dhabi dat 15 miljard dollar investeerde in "Softbank Vision Fund 1", aarzelt nog. Brahim Ajami, verantwoordelijke voor de activiteiten van het fonds, stelt dat alle mogelijke opties onderzocht worden. Hij beklemtoonde tevens te willen blijven samenwerken met Softbank, aldus Bloomberg.

Volgens Ajami moet ook het belang van We Work niet overschat worden, dit bedrijf is maar goed voor 5% van de portefeuille van Softbank Vision Fund 1. Dit fonds heeft nog 80 andere bedrijven in portefeuille.

Volgens sommige analisten zullen affaires zoals We Work, Uber en Slack Softbank tot meer voorzichtigheid dwingen en dat zou een goede zaak zijn voor de obligatiehouders die de schuldengraad van Softbank nauwlettend in de gaten houden. Die obligatiehouders zijn ook voorzichtiger geworden. Ze blijven weliswaar vertrouwen hebben in Masayoshi Son, maar vragen ook hogere risicopremies voor de obligaties van Softbank Group.

De perpetual van Softbank met een coupon van 6,875% noteert nu aan 93%, waar dat in augustus nog aan 98% was. Het huidige rendement bedraagt bijna 8%. Dat is een hoog rendement dat verklaard kan worden door de rating (B+, speculatieve categorie) maar ook door het achtergesteld karakter van de lening. In geval van een bankroet van de emittent komen de bezitters van deze obligatie na de senior obligaties en vlak voor de aandeelhouders.

De obligatie in kwestie is verkrijgbaar in coupures van 200.000 dollar.

Bronnen

Les investissements de Softbank pourraient lui faire perdre plus de 5 milliard de dollars (L'Usinedigitale.fr)

Comment Uber et WeWork Ont Plombé SoftBank (Forbes.fr)

SoftBank’s damage from Uber, WeWork could exceed $5 billion (Bloomberg.com)

Mubadala is undecided on SoftBank’s next Vision Fund (Bloomberg.com)

SoftBank debtholders hope for more caution after WeWork woes (Bloomberg.com)